Nu este exclus ca, peste cativa ani, avioanele sa devina o amintire. O echipa de ingineri din SUA lucreaza la cel mai ambitios proiect in domeniul transporturilor din istoria omenirii. E vorba de un tub care va lega, pe fundul oceanului, Anglia de SUA, si prin care se va deplasa un tren pe perna magnetica.

Noul mijloc de transport intercontinental, "Transatlantic-Express", ar putea deveni realitate peste cativa ani. Proiectul de realizare a acestuia a fost deja finalizat, iar mai multe companii importante din domeniul transporturilor s-au aratat interesate sa investeasca in constructia liniei subacvatice. Este vorba de un tub fixat pe fundul oceanului, cu ajutorul unor cabluri de otel, la aproximativ 100 de metri adancime. Acesta va lega Marea Britanie de SUA, iar vehiculul va folosi tehnologie asemanatoare actualelor trenuri de mare viteza pe perna magnetica, functionale pe cateva rute din Japonia.

Datorita faptul ca in tub va fi aproape vid, trenul va atinge viteza maxima de 3.700 km/h si va parcurge distanta dintre Bristol si New York in doar 90 de minute. Ambitiosul proiect, care va costa aproape 68 de miliarde de dolari, a fost prezentat de realizatorii lui in cadrul revistei germane de stiinta "Geo". "Acum suntem in stadiul realizarii studiului de fezabilitate. Cea mai importanta problema la ora actuala este gasirea unor solutii pentru fixarea tubului pe fundul oceanului, astfel incat sa nu se simta nici o influenta in cazul unor furtuni puternice. Daca acest lucru va fi rezolvat, lucrarile la linia submarina ar putea incepe in cel mult cinci ani. Beneficiile ar fi colosale, s-ar reduce foarte mult atat costul transportului, cat si durata calatoriei intre Europa si SUA.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.