"Urme lasate de degete pe o suprafata si care servesc la identificarea autorului unei infractiuni" - cam aceasta este definitia clasica a cuvantului "amprente". Si totusi, oamenii de stiinta au incercat sa afle care este definitia exacta si la ce ne foloseste cu adevarat amprentarea.

Spre deosebire de la majoritatea cutelor si ridurilor de pe fata si alte zone ale corpului nostru, care apar in timp in urma actiunilor de intindere si presare a pielii, amprentele nu sunt rezultatul unor actiuni repetate de miscare sau frecare. Nimeni, nici macar gemenii nu au aceleasi amprente. Fiecare dintre noi ne nastem cu un set unic de amprente, desi specialistii nu stiu nici acum cu exactitate la ce ne folosesc acestea.

Unul dintre scopuri ar putea fi explicat prin faptul ca amprentele ne imbunatatesc simtul tactil. Fiecare deget si amprenta digitala specifica are semnificatia lui generala, insa dintre toate amprentele degetelor, cea a degetului mare este si cea mai importanta. Modalitatea in care amprentele sunt concepute presupune dispunerea unor riduri foarte fine in stratul de piele principal din varful degetelor. Amprentele prezinta trei tipuri de trasaturi diferite: arcuite, circulare si spiralate. Tiparul amprentelor este codat sub suprafata pielii, iar forma acestuia nu poate fi distrusa de leziuni superficiale ale pielii.

Amprentele unei persoane se formeaza inca din faza empreionara, respectiv pana in cea de 17-a saptamana de sarcina amprentele fetusului sunt deja formate definitiv. Unicitatea amprentelor a fost recunoscuta in urma cu doua milenii si este cercetata de mai bine de doua sute de ani. Un nou tip de computer teoretic poate insa descrie cum par sa se creeze modelele, incepand cu cea de-a zecea saptamana de gestatie, cand un fetus are dimensiunea de aproximativ 88 de milimetri lungime.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.