Astazi, in Germania, are loc premiera unui film despre viata unui membru al partidului nazist responsabil cu salvarea a mii de vieti omenesti in timpul masacrului din Nanjing. Desi in ochii poporului chinez John Rabe a ramas un adevarat erou, povestea lui nu este foarte cunoscuta in restul lumii.
In anul 1937, razboiul chino-japonez era in plina desfasurare. Trupele japoneze dadusera navala in capitala de pe atunci a Chinei, Nanjing, executand oamenii fara mila, violand fetele si femeile locale, intr-o orgie a violentei ce a durat sase saptamani. Aceasta perioada a ramas cunoscuta in istorie sub denumirea de "Violul Nanjing-ului". In Ajunul Craciunului, omul de afaceri John Rabe a facut o vizita la morga capitalei. Grozaviile regasite acolo au fost mai tarziu descrise in amanunt in paginile jurnalului sau. "Am vrut sa vad aceste atrocitati cu propriii mei ochi, ca sa pot vorbi despre ele din punctul de vedere al unui martor ocular, nu doar din auzite", nota el. "Nu e normal sa stai indiferent in fata unor asemenea acte de cruzime". Desi stia ca ii este propria viata in pericol, Rabe a preferat sa ramana in China decat sa se salveze, intorcandu-se in tara-i de bastina. In Nanjing, impreuna cu o mana de vest-europeni, a pus bazele unei asa-numite "zone de siguranta". Se spune ca datorita acestei "zone" s-au salvat peste 200.000 de vieti omenesti, in timpul unuia dintre cele mai sangeroase episoade ale invaziei japoneze. Cum Germania si Japonia erau aliati, John Rabe s-a folosit de orice avantaj pe care i-l oferea apartenenta lui la partidul nazist pentru a proteja civilii - inclusiv adapostind 650 de refugiati in propria-i casa. Actiunile altruiste ale acestui neasteptat si nestiut erou au ajuns cunoscute abia spre sfarsitul anilor '90, cand jurnalele lui au fost publicate in Germania. Iar acum, viata curajosului si inimosului barbat a fost transpusa pe pelicula, simplu intitulata "John Rabe". Din pacate, acest film biografic ar putea starni noi tensiuni intre cele doua natiuni asiatice. Exista, totodata, speranta ca povestea lui Rabe ar putea ajuta, cumva, la vindecarea mai vechilor rani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.