Cei sapte astronauti de la bordul navetei spatiale americane Discovery au avut un insotitor neasteptat in momentul lansarii, duminica, de la centrul spatial Kennedy din Florida, anunta NASA, citata de AFP

Potrivit agentiei spatiale americane, un liliac se agatase de rezervorul extern al navetei si a ramas prins de aceasta in momentul lansarii, relateaza NewsIn, citand AFP.

"O analiza a imaginilor de la lansare a confirmat ca liliacul a ramas agatat cel putin pana in momentul in care naveta a fost lansata, apoi nu l-am mai vazut", arata un document al NASA publicat pe site-ul Space.com.

"Si-a schimbat pozitia de mai multe ori in timpul numaratorii inverse, dar nu si-a luat zborul. Imaginile arata ca era viu si ca nu a inghetat instantaneu, asa cum am fi crezut", se mai arata in document.

Rezervorul extern de care se prinsese liliacul continea doua milioane de litri de hidrogen lichid la temperatura foarte joasa.

Expertii cred ca in momentul in care s-a prins de rezervorul extern, animalul avea o aripa rupta si era ranit. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu el ulterior, dar NASA crede ca aventura sa spatiala nu a durat mult.

"Animalul a murit probabil foarte repede in timpul ascensiunii Discovery" spre Statia Spatiala Internationala, a declarat un oficial al agentiei.

Liliacul nu este primul care a incercat sa faca o calatorie in spatiu. Un alt liliac s-a agatat de rezervorul extern al navetei Endeavour in 1996, iar altul a fost vazut pentru scurt timp pe naveta Columbia in 1998, dar si-a luat zborul exact inainte de lansare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.