Inventatorul israelian Alan Izhar-Bodner a creat un revolutionar aparat care permite scafandrilor sa respire sub apa fara a mai fi nevoiti sa poarte incomodele si voluminoasele butelii de oxigen.

Dispozitivul lui Bodner foloseste aerul dizolvat in apa, intr-o maniera similara respiratiei pestilor. Sistemul functioneaza in baza "Legii lui Henry", potrivit careia cantitatea de gaze care poate fi dizolvata intr-un lichid este direct proportionala cu presiunea lichidului.

Crescind presiunea, creste si cantitatea de gaz dizolvata. Scazind presiunea, lichidul elibereaza gazul dizolvat excedentar. Este exact ce se intimpla la deschiderea unei cutii de suc acidulat: dioxidul de carbon este dizolvat intr-un lichid sub presiune. Deschiderea cutiei inseamna scaderea presiunii, dioxidul de carbon incepind sa iasa din lichid.

Potrivit documentatiei inaintate de Bodner in vederea obtinerii brevetului de inventie, sistemul utilizeaza o centrifuga pentru scaderea presiunii intr-un volum de apa de mare adus in sistem, extragind aerul dizolvat. Aparatul este adaptat sa extraga numai aer respirabil. Sistemul este alcatuit dintr-un mijloc de admisie a unei cantitati limitate de apa, un separator care extrage aerul, un mijloc de evacuare a apei folosite si inca unul de evacuare a aerului respirat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.