De la agentul american care l-a pacalit pe Saddam Hussein, trecand pe la Pisica frantuzoaica, spionul roman care a refuzat sa ucida si dezertorul sovietic de cel mai inalt rang pana la hotul amorez ajuns erou britanic, agentii dubli au povesti uneori cutremuratoare, alteori de-a dreptul romantice. cotidianul.ro va prezinta cele mai interesante astfel de istorii.

  • 5. Cunoscut sub numele de April Fool (Pacaleala de 1 aprilie), un agent dublu a contribuit la schimbarea regimului lui Saddam Hussein, in Irak. Conform generalului Tommy Franks, comandant al armatei americane in razboiul din Irak din 2003, “April Fool”, ofiter american care lucra sub acoperire ca diplomat in Bagdad, a fost abordat de serviciile irakiene de securitate pentru a fi racolat. “April Fool” (al carui nume adevarat nu este cunoscut) a vandut irakienilor documente false “top secret” referitoare la planurile americane de invazie. Aceste planuri false au distras atentia armatei irakiene de la adevaratele intentii ale americanilor. Saddam a trimis forte masive in nordul si instul Irakului, asteptandu-se la o invazie dinspre Turcia si Iordania, care nu a avut de fapt loc. In acest fel, Irakul a ramas descoperit in fata unor atacuri dinspre Kuweit si Golful Persic. Bagdadul a cazut peste cateva saptamani in urma atacurilor americane.
  • 4. Mathilde Carré, cunoscuta in istoria spionajului drept “La Chatte” - pisica, si-a inceput activitatea ca agent al Rezistentei Franceze, dar a ajuns agent dublu. Dupa ocuparea Frantei de catre Germania, in 1940, Mathilde a cunoscut un capitan din fortele aeriene poloneze, numit Roman Czerniawski, care avea numele conspirativ “Walenty” pentru polonezi si “Armand” sau “Victor” pentru francezi. Mathilde, care avea contacte la Vichy, s-a alaturat retelei de spionaj franco-poloneze Interallié de la Paris, sub numele de cod “Victoire”. Totusi, colegii sai spioni o cunosteau sub numele de ,,La Chatte’’, pentru “calitatile sale pisicesti”. In noiembrie 1941, Mathilde a fost arestata de catre Hugo Bleicher, Pisicade la Abwehr, impreuna cu alti membri ai Interallié. Mathilde fusese tradata de un agent dublu. Bleicher, care a interogat-o, a reusit sa o convinga sa devina agent dublu si sa deconspire numele tuturor colegilor sai. A inceput sa lucreze pentru nemti, pastrand numele de cod “Victoire”. Se pare, desi nu exista dovezi, ca ar fi devenit amanta lui Bleicher.
In acelasi timp, Mathilde era insa amanta lui Pierre de Vomécourt, agent al Special Operation Executive (SOE) - serviciu britanic, care, impreuna cu oamenii din Rezistenta, incepuse sa o suspecteze ca lucreaza pentru germani. Confruntata de Pierre, Mathilde a recunoscut colaborarea, iar impreuna au inceput sa planuiasca pacalirea Abwehrului. Mathilde i-a convins pe Bleicher si pe superiorii sai sa o trimita la Londra, pentru a se infiltra in SOE. In 1942 a plecat la Londra impreuna cu Vomécourt. MI5 a interogat-o asupra tehnicilor Abwehrului, iar in acelasi timp ea transmitea informatii eronate nemtilor, prin radio. Atunci cand utilitatea sa a fost “epuizata”, a fost arestata. A ramas in inchisoare pana la sfarsitul razboiului, actionand ca informator impotriva celorlalti colegi de celula. Dupa razboi a fost deportata in Franta, unde a fost acuzata de tradare. Procurorii au citit in cadrul procesului din jurnalul sau: “Ceea ce imi doream cel mai mult era o masa buna, un barbat si, din nou, Recviemul de Mozart”. Apararea i-a fost asigurata de comandantul sau din timpul razboiului, Paul Archard, dar cu toate acestea a fost condamnata la moarte. Trei luni mai tarziu, sentinta a fost comutata la 20 de ani de inchisoare. A fost eliberata in 1954 si a publicat cartea “On m’appelait la Chatte” (“Mi se spunea Pisica”).

  • 3. Matei Pavel Haiducu, agent al Directiei de Informatii Externe, s-a nascut la Bucuresti in 1948, avand numele Matei Pavel Hirsch. Tatal sau devenise ofiter superior in Ministerul de Interne sub regimul comunist. Matei a fost trimis in Franta in 1975, unde era implicat in activitati de spionaj industrial (in special din domeniul nuclear) pentru Romania. In 1981, generalul Nicolae Plesita i-a ordonat agentului sa ii omoare pe Virgil Tanase si pe Paul Goma - cunoscutii scriitori care traiau la Paris.
Matei Pavel Haiducu a decis sa nu puna in aplicare ordinul, ci sa il dezvaluie serviciilor secrete franceze (Direction de la surveillance du territoire). Agentul roman a pus la cale o tentativa de asasinat la adresa lui Goma, dar bautura otravita ce ii era adresata scriitorului a fost rasturnata la timp de “un oaspete neglijent” - de fapt un agent al serviciilor franceze. Impreuna cu serviciile secrete, Haiducu a pus la cale si asa-zisa rapire si ucidere a lui Tanase, martori declarand ca au vazut cum scriitorul era impins cu forta intr-o masina. Acest episod a ajuns inclusiv motiv de disputa diplomatica intre Romania si Franta: presedintele François Mitterrand l-a admonestat, la 9 iunie 1982, pe Nicolae Ceausescu pentru acest incident. Mitterrand si-a amanat, din aceeasi cauza, vizita in Romania.

Haiducu s-a intors in tara pentru a-si lua familia cu el, in Franta. Dupa ce a ajuns in siguranta la Paris, mai multe ziare franceze au publicat povestea spionului roman. Tanase si familia s-au mutat in Bretagne, iar la 25 august 1982 a tinut o conferinta de presa pe tema spionajului. Haiducu, care si-a schimbat numele in Matei Pavel Forrestier, a fost condamnat la moarte in absentia, iar proprietatile din tara i-au fost confiscate. In cele din urma, s-a casatorit cu o frantuzoaica, cu care a avut doi copii. In 1984 a publicat cartea “Am refuzat sa ucid”. In 1998 a decedat, la varsta de 50 de ani, din cauza unei ciroze.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.