Arheologii au descoperit in sudul Portugaliei o tablita de piatra purtand inscriptii intr-o scriere care nu a mai fost folosita de 2.500 de ani.

De mai bine de un an, cand a fost facuta descoperirea, cercetatorii incearca sa descifreze semnificatia textului scris intr-o limba iberiana disparuta. “Nu am izbucnit in aplauze, dar am fost aproape. Este un lucru extraordinar”, a spus profesorul Amilcar Guerra, de la Universitatea Lisabona. Tablita de piatra galbena contine 86 de caractere, fiind cel mai lung text din epoca fierului descoperit pana in prezent. Cuvintele nu sunt separate si par a fi scrise de la dreapta la stanga. In total, au fost gasite 90 de astfel de tablite, dar majoritatea sunt incomplete. Almodovar, un orasel cu 3.500 de locuitori, se afla in centrul regiunii din sudul Portugaliei unde au fost identificate urmele acestei scrieri. In muzeul orasului se afla expuse 20 de tablite purtatoare ale misterioaselor caractere. Timp de doua secole, cercetatorii au incercat sa descifreze aceasta scriere. Se crede ca, alaturi de etrusca, este una dintre primele limbi scrise ale Europei. Prima incercare de intelegere a acestei scrieri a fost facuta in secolul al XVIII-lea de catre un episcop din zona. Nici astazi, cercetatorii nu i-au dat de cap.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.