Cum unele specii se inmultesc peste limita si prapadesc mediul inconjurator, cercetatorii s-au gandit sa stopeze fenomenul printr-o metoda indelung controversata specifica oamenilor: pastilele contraceptive.

Caprioarele si gastele canadiene mai ales au luat in stapanire parti ale Americii de Nord intr-o asemenea masura incat au ajuns sa prapadeasca ecosisteme si sa afecteze sanatatea umana si siguranta publica, scrie publicatia ,,Popular Science’’ .

Pentru a evita impuscarea acestor animale, oamenii de stiinta de la National Wildlife Research Center din Fort Collins, Colorado, au initiat un program de contraceptie. Pana acum, ei au pus la dispozitie o pilula contraceptiva zilnica pentru gaste si porumbei si au solicitat Autoritatii pentru Protectia Mediului din SUA sa fabrice un contraceptiv injectabil pentru caprioarele cu coada alba.

17 milioane de caprioare cu coada alba, pe taramul Statelor Unite

Aceste eforturi completeaza un intreg ciclu de interventii. Oamenii au vanat gaste si caprioare pana la pragul extinctiei in anii ’30, pentru ca mai tarziu sa intervina pentru regenerarea celor doua populatii. Fara pradatori naturali stand la panda si cu o gramada de hrana la dispozitie, acestea au inflorit.

SUA gazduiesc azi peste 17 milioane de caprioare cu coada alba si la nivelul anului 2002 adaposteau 3,5 milioane de gaste. “Populatia de gaste canadiene a atins un prag scazut in anii ’70, atat din cauza DDT-ului (n.r. - insecticid folosit din anii ’40), cat si din cauza vanatorii. Atunci, oamenii au inceput sa aduca gaste in numar mare si sa le mute in toate partile. Nu stiau ca ele trebuiau sa migreze”, explica Kathleen Fagerstone, coordonator de programe la centrul de cercetare din Colorado.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.