O cercetatoare de la University of Kansas, care a investigat, cu ajutorul Institutului Gallup, legatura dintre starile psihice si starea de sanatate, a constatat ca starile emotionale pozitive joaca un rol esential in mentinerea sanatatii peste tot pe Glob, dar indeosebi in tarile cele mai sarace.

“Stiam de ceva vreme ca starile emotionale joaca un rol hotarator in starea de sanatate fizica, dar pana nu demult, cea mai mare parte a studiilor pe aceasta tema erau facute numai in tari industrializate, si de aceea nu puteam sti daca stari de spirit ca fericirea sau tristetea contribuie la starea de sanatate a oamenilor confruntati cu probleme care nu sufera amanare, cum ar fi asigurarea hranei sau a unui adapost. Acum, cunoastem raspunsul” - spune Sarah Pressman, conferentiar la catedra de psihologie a Universitatii Kansas si, in acelasi timp, cercetator principal la Institutul Gallup.

Concluzia mentionata de omul de stiinta american este bazata pe date furnizate de Gallup, obtinute in urma realizarii unui sondaj in randul a peste 140 de mii de adulti din 140 de tari. Esantionul este reprezentativ pentru 95 la suta din populatia Globului.

Subiectii au raportat stari de spirit ca fericirea, bucuria, ingrijorarea si tristetea. Aceleasi persoane au consemnat si problemele de sanatate cu care se confrunta, de exemplu, dureri sau stari de oboseala - dar au raspuns si la intrebarile din chestionar referitoare la masura in care au acces la hrana, adapost si siguranta personala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.