Insectele controlate de la distanta, cartografierea genomului cu doar 100 de dolari si cip-uri de memorie cat firele de praf sunt cateva dintre tehnologiile care promit sa revolutioneze viitorul apropiat.

In fiecare an, “Technology Review”, revista editata de Massachusetts Institute of Technology, publica un raport al tehnologiilor emergente. In 2009, vedetele topului sunt robotii, nanotehnologia si modalitatile cat mai simple de a stapanii internetul.

Secretarele virtuale

Pentru majoritatea persoanelor, motoarele de cautare reprezinta principalul instrument de orientare prin hatisul Internetului: actiunile si informatiile dorite sunt reduse la un set de cuvinte cheie, care duc ulterior la paginile web potrivite. In viitor, oamenii vor intractiona insa altfel cu serviciile disponibile pe Internet, prin intermediul “motoarelor de actiune”, in dauna celor de cautare, crede Adam Cheyer, co-fondatorul startup-ului Siri, cu sediul in Silicon Valley. Americanul lucreaza la un software cu rol de asistent personal, care nu se limiteaza la adunarea de informatii, ci ii ajuta pe utilizatori sa indeplineasca anumite sarcini.
Versiunea initiala a software-ului Siri va fi lansata in cursul lui 2009 si va fi destinata utilizatorilor de telefoane mobile, care isi vor putea face rezervari la restaurant si de zbor. Ei vor putea da comezi atat in scris cat si cu glas tare, iar software-ul le va descifra intentiile in functie de context. Siri se va conecta la diferite servicii online, astfel ca va putea indeplini diverse sarcini care in mod normal ar fi presupus vizitarea unei serii de site-uri. Spre exemplu, o persoana va putea delega programul sa faca o rezervare la un restaurant chinezesc dintr-o anumita regiune a unui oras. Mai mult, utilizatorii vor putea chiar conversa cu Siri. “Vom crea un aplicatie care le va eficientiza oamenilor vietile, rezolvandu-le o parte din probleme si indeplinindu-le anumite sarcini”, a declarat Cheyer.

Genomul de 100 de dolari

Tratamentele croite pe profilul genetic al fiecarui pacient in parte reprezinta una dintre caile importante pe care medicina o va apuca in viitor, iar compania americana Bionanomatrix planuieste sa joace un rol important in acest domeniu. Bionanomatrix planuieste sa cartografieze genomul unei persoane intr-un timp si la un pret record: in mai putin de opt ore, pentru suma de 100 de dolari. In conditiile in care multi cercetatori se indoiesc ca un asemenea deziderat va putea fi atins pentru 1000 de dolari, nicidecum o zecime din aceasta suma, reprezentantii companiei americane cred ca isi vor atinge scopul in urmatorii cinci ani.

Asul lor din maneca este o inventie a fondatorului Bionanomatrix, Han Cao, un cip pe baza de nanofluide, care poate izola si scana secvente foarte lungi ale moleculelor de ADN. Cu tehnologia din prezent, pana si cartografierea celor mai mici cromozomi implica un efort imens. Oamenii de stiinta trebuie sa descompuna ADN-ul in milioane de componente, pe care sa le scaneze individual. Ulterior acestea sunt asamblate, ca intr-un joc de puzzle, iar genul acesta de abordare presupune cheltuieli ridicate si consuma foarte mult timp. Mai mult, puzderia de piese face ca uneori hartile genomice obtinute sa nu includa date relevante pentru un anumit tip de afectiune.

Cip-uri de memorie cat firele de praf

Hard-disk-urile magnetice si memoriile flash au evoluat puternic in ultimii 50 de ani, insa tehnologiile pe care se bazeaza isi vor atinge limitele in urmatoarele decenii, estimeaza cercetatorul IBM Stuart Parkin, care si-a propus sa creeze un nou sistem de stocare a datelor: un cip de memorie care sa beneficieze de capacitatea uriasa a hard-disk-urilor, de fiabilitatea memoriilor flash si de o viteza de accesare si transfer a datelor superioara amandurora.

Ambele tehnologii existente in prezent sunt in esenta bidimensionale, bazandu-se pe un singur strat, fie de magneti minuscului, fie de tranzistori, explica Parkin, care planuieste sa introduca o a treia dimensiune in domeniul stocarii datelor. Inovatia sa este un ansamblu de nanofire, fiecare in forma de U si aranjate vertical, precum copacii dintr-o padure. Nanofirele au regiuni cu polaritati magnetice diferite, iar granitele dintre aceste regiuni reprezinta cifrele “1” sau “0”, elementele sistemului binar, in functie de polaritatile regiunilor adiacente. La baza “U”-urilor, granitele magnetice sunt conectate la o pereche de dispozitive care citesc si scriu datele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.