Vaticanul organizeaza o conferinta de cinci zile pentru a marca aniversarea a 150 de ani de la publicarea “Originii speciilor” a lui Darwin. Subiectul dezbaterilor este unul recurent: compatibilitatea dintre evolutie si creatie.

Conferinta pe care Sfantul Scaun din Roma i-o dedica controversatului evolutionist Charles Darwin zilele acestea este unul dintre cele doua mari evenimente academice internationale pe tema ideilor stiintifice care au revolutionat credinta religioasa organizate de Vatican anul acesta, scrie BBC. Cea de-a doua conferinta va avea ca subiect teoriile lui Galileo Galilei.

Oameni de stiinta, filozofi si teologi din intreaga lume au inceput sa se adune la prestigioasa Universitate Pontificala Gregoriana din Roma, care organizeaza evenimentul in colaborare cu Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, pentru a sustine seminarii pe tema compatibilitatii dintre teoria evolutionista si invataturile catolice.

Un cardinal vienez a reaprins controversa.

Bisericile crestine au manifestat ostilitate fata de ideile lui Darwin vreme indelungata, intrucat acestea intrau in conflict cu explicatia literala a creatiei prezentata in Biblie.

Biserica Catolica, insa, nu l-a condamnat niciodata pe evolutionistul britanic, asa cum a facut-o in schimb cu Galilei, care a fost redus la tacere. Mai mult, Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat ca evolutia este mai mult decat o ipoteza.

Conferinta sustinuta de Vatican incearca tocmai sa clarifice ca nu exista o incompatibilitate intre credinta si ratiune. Si asta pentru ca, in 2006, un cardinal catolic de vaza din Viena, Christoff Schoenborn, fost student si apropiat al Papei Benedict al XVI-lea, a starnit controversa sustinand ca teoria selectiei naturale nu se pupa cu credinta crestina, pledand pentru designul inteligent.

Aceasta din urma teorie spune ca viata este mult prea complexa pentru a se dezvolta doar prin intermediul evolutiei si ca o putere superioara a contribuit la modificarile suferite de specii de-a lungul timpului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.