Un spion nazist, care a fost pe punctul de a compromite operatiunea de debarcare a Aliatilor in Africa de Nord la 8 noiembrie 1942, ar fi putut schimba cursul razboiului, daca nu ar fi fost demascat, potrivit unor documente ale Arhivelor nationale britanice, publicate marti, relateaza AFP.

Portughezul Gastao de Freitas Ferraz era un simplu operator radio pe ambarcatiunea de pescuit Gil Eannes, dar de la inceputul razboiului el informa in secret submarinele germane in legatura cu deplasarile navelor americane in Oceanul Atlantic, relateaza NewsIn.

Daca ar fi reperat navele ce au adus trupele americane pentru debarcare, portughezul ar fi reusit sa expuna, chiar fara sa stie, intentiile reale ale aliatilor, care incercau sa-i convinga pe germani ca debarcarea urma sa aiba loc pe coastele franceze.

Insa portughezul a fost depistat si arestat la timp, la ordinul MI5.

Debarcarea din Africa de Nord, cunoscuta sub numele de cod `Operation Torch`, viza dechiderea unui al doilea front in fata nazistilor. Succesul sau a constituit un punct de cotitura in al Doilea Razboi Mondial.
De Freitas, al carui vapor era autorizat sa navigheze in Atlantic datorita neutralitatii Portugaliei, era o amenintare pentru Aliati. Mesajele sale codate au atras atentia serviciilor britanice de informatii in lunile care au precedat lansarea Operatiunii Torch.

La 24 octombrie 1942, directorul general al MI5 in persoana, Sir David Petrie, scria o nota catre Ministerul de Externe britanic, spunand ca "in mod sigur De Freitas este un agent german". Seful MI5 ordona ca De Freitas sa fie interceptat in mare. Arestat, portughezul este transferat in Gibraltar, apoi la Londra, unde este interogat de MI5 si recunoaste activitatile de spionaj.

Barbatul este expulzat in Portugalia dupa razboi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.