Charles Darwin isi punea la un moment dat problema daca maimutele si urangutanii nu au cumva simtul moralei si capacitatea de a distinge intre bine si rau. Desi cercetatorii au incercat dintotdeauna sa atribuie astfel de trasaturi strict oamenilor, unele studii mai recente arata contrariul.
Cateva maimute si urangutani pusi sub observatie au realizat acte de dreptate, oferindu-si simpatia catre alti membri sau aratandu-si altruismul in comunitatea din care faceau parte, ba chiar aratand ca au constiinta si abilitatea de a-si aminti unele obligatii. Daca va mira acest lucru, ganditi-va la maimuta femela ce-si ia copilul de mana sau il cearta daca se poarta urat cu fratele sau, comportament cat se poate de uman.

Chestiuni de morala: cat de umana este moralitatea?

Studiile arata ca moralitatea s-a dezvoltat odata cu evolutia si nu este exclusiv un atribut uman. Dar, daca verii nostri primate impart cu noi unele scrupule, asa cum sugereaza descoperirile, este foarte probabili ca acest lucru sa-i infurie pe cei care cred ca morala este o calitate atribuita de divinitate si reprezentativa exclusiv pentru om, potrivit Times Online si Telegraph.

"Nu incerc sa conving pe nimeni ca primatele au trasaturi morale asemanatoare omului, dar sunt destule dovezi care demonstreaza ca exista cateva reguli sociale care sunt chiar pietrele de temelie ale moralitatii umane, caracteristici care isi au radacinile in comportamentul acestor animale", a declarat
Frans de Waal, profesor de pshologie la Universitatea Emory, cel care a condus acest studiu.

Urangutanii protesteaza in fata recompenselor nemeritate

Cercetatorii au realizat cateva teste pentru a masura conceptia acestor animale despre ideea de dreptate, punandu-le sa realizeze cateva cerinte si apoi rasplatindu-le inegal cu mancare sau afectiune. Cele care au fost mai neglijate decat celelalte animale au obiectat in mod vizibil si au refuzat sa mai coopereze in continuare in semn de protest.

Ajutor! Am nevoie de cineva: Cimpanzeii sunt singurii care ofera ajutor altruistic

Alte studii si mai incurajatoare au relevat ca cimpanzeii erau foarte doritori sa ofere ajutor in mod spontan atat oamenilor cat si celorlalti cimpanzei participanti la teste, chiar si atunci cand nu era oferita nicio recompensa. In incercarea de a mai releva dovezi ale trasaturii morale ale cimpanzeilor, oamenii de stiinta au exemplificat accidentul care a avut loc in 2007, la o gradina zoologica din SUA, unde cimpanzei au fost surprinsi aproape gata sa se innece, incercand sa-i salveze pe altii.

Bestia care nu se indura sa nu daruiasca: maimuta capucin

Alti cercetatori au descoperit caracteristici asemanatoare la maimutele capucin din America Latina, care erau atat de dornice sa imparte cu alte maimute din mancarea si darurile primite, incat parea ca este vorba doar de placerea de a darui, calitate care uneori lipseste cu desavarsire si de la oameni. In plus, conform studiilor, se pare ca aceste primate tin minte cine le-a facut un bine si de cele mai multe ori intorc favorul celor care le-au daruit ceva.

Moralitatea si locul nostru in marele circuit al evolutiei

Aceste comunitati de precursori focusate pe moralitatatea umana, par a marca mai mult de o punte de legatura intre trasaturile umane si cele ale altor primate, trasaturi la care nu ne-am fi gandit niciodata-desi influentele religiei si ale ratiunii vor pastra mereu acel zid de netrecut intre noi.

Professorul de Waal argumenteaza ca moralitatea isi are radacinile in selectia naturala inca de pe vremea cand oamenii traiau in comunitati, grupuri sociale foarte restranse si au fost nevoiti sa ia decizii de viata sau de moarte, decizii care erau defapt alegeri de natura morala. Moralitatea era defapt un liant natural, o modalitate de a supravietui inca din cele mai vechi timpuri. Unii cercetatori cred ca simtul moralitatii la om s-a dezvoltat datorita schimbarilor climatice- mai ales intr-o perioada de incalzire globala, aproximativ acum 50.000 de ani in urma, cand oamenii au fost nevoiti sa se uneasca in triburi compacte si sa se adapteze la un trai cat mai ostil supravietuirii. Altii cred ca aceste comunitati au fost nevoite sa apeleze la coduri morale pentru a opri masculii alpha sa monopolizeze intreaga hrana, iar daca cineva s-ar fi impotrivit regulilor, ar fi fost eliminat din sistem.

Cine nu stie, nu aude si nu vorbeste nimic rau? Cele trei maimute intelepte

Din intamplare, uneori ne folosim de imaginea celor 3 maimute: Mizaru, care isi acopera ochii, Kikazaru, care isi acopera urechile si Iwazaru care isi acopera gura pentru a ilustra vechiul proverb budist: "Nu am vorbit, nu am auzit si nu am vazut niciun rau".

Acest vechi simbol taoist ce semnifica: "Cea care nu vorbeste", "Cea care nu aude" si "Cea care nu vede", atunci cand vrem sa aratam ca nu vrem sa lasam imoralitatea sa intre in treburile noastre, adica practic ne spalam pe maini de toata vina: nu am vazut, nu am auzit si nu am vorbit nimic. Se crede ca aceste daca pastram o amuleta cu aceste maimute ne ajuta sa trecem cu bine peste orice incercare, sa vorbim numai de bine, sa auzim numai cuvinte de bine si sa vedem numai binele din jurul nostru si sa trecem cu bine peste orice incercare a destinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.