Dispozitivul la care lucreaza cercetatorii de la Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) poate ajuta persoanele cu deficiente de auz sa simta sunetele, inlocuind vechea metoda a citirii cuvintelor pe buzele interlocutorului.

Multe persoane cu deficiente de auz folosesc ca metoda de comunicare citirea pe buze, care are multe neajunsuri, printre care faptul ca anumite consoane, precum "b" sau "p" sunt imposibil de distins si faptul ca necesita multa atentie si concentrare.

Cercetatorii din grupul de comunicare senzoriala a MIT lucreaza la o noua generatie de asemenea dispozitive care ar putea reprezenta o alternativa la implanturile cohleare pe care nu si le pot permite toate persoanele cu deficiente de auz. Aparatele la care lucreaza cercetatorii MIT vor fi de cateva ori mai ieftine decat implanturile.

Dispozitivul tactil este bazat pe un soft care poate fi compatibil si cu telefoanele mobile, care pot fi transformate in ajutoare tactile pentru persoanele cu deficiente de auz. Astfel, oricine poseda un telefon mobil are deja o mare parte din dispozitiv, inclusiv un microfon, capacitatea de a procesa semnalul digital si un sistem de vibratii.

Prototipurile la care lucreaza cercetatorii americani in prezent pot fi tinute in mana sau purtate in jurul gatului, insa odata ce va fi terminat softul, acesta va putea fi incorporat cu usurinta in functiile telefonului mobil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.