In Mexic, unde in fiecare zi zeci de decese sunt atribuite cartelurilor drogurilor, un ucigas care se ocupa cu "dizolvarea cadavrelor" considera ca a exercitat o meserie aproape ca oricare alta, insa mult mai bine platita, relateaza AFP.

Aceasta este concluzia expertilor in psihologie criminala, prezentata recent la o conferinta in Mexic.

Expertii au studiat numeroase cazuri si in special pe cel al lui Santiago Meza Lopez, numit "el pozolero", dupa numele unei supe tipic mexicane, arestat in ianuarie. Barbatul in varsta de 45 de ani a marturisit ca a "dizolvat" in acid circa 300 de cadavre ce i-au fost livrate de ucigasi, relateaza NewsIn.

In Mexic, se estimeaza ca circa 5.300 de persoane au murit in circumstante violente in anul 2008, in cadrul activitatilor criminale ale cartelurilor. Ucigasii angajati "sunt foarte mandri de munca lor", a explicat psihologul mexican Feggy Ostrosky, care a intervievat in inchisoare mai mult de 270 de criminali.

Ei lucreaza "repede si bine", au contacte reduse cu sefii, care "nu ii cheama decat pentru a le da tinta ce trebuie eliminata", folosind coduri special create, a explicat ea.

"Componenta economica este incontestabil atractia principala", a subliniat Martin Barron, jurist la Institutul de Stiinte Penale din Mexic.

"Il plateau cu 600 de dolari" pentru a "dizolva" un cadavru. Daca ar fi ramas zidar, meseria lui anterioara, cat ar fi castigat?", explica expertul, vorbind despre "dizolvatorul de cadavre".

In opinia lui Ostrosky, acesti ucigasi sunt psihopati, "nu nebuni cu acte", dar nu sunt capabili sa aiba nici cel mai mic sentiment de culpabilitate.

"Daca li se spune 'Ucizi un barbat ca tine, care are copii', ei raspund <<Dar aceasta este meseria mea>>", adauga ea, insistand asupra "caracterului precar al meseriei lor", "o cariera care, in medie, nu depaseste trei ani", fiind la un moment dat asasinati de rivali sau de propriii sefi.

In "galeria" ororilor comise de carteluri in ultimii ani gasim asasinate in masa, decapitari, cazul in care capul unui cadavru decapitat a fost inlocuit cu un cap de porc sau cadavre dizolvate in acid.

In fata acestor orori, care este reactia societatii mexicane? "Umorul negru", raspunde Barron. "Au fost compuse deja doua cantece despre "el pozolero". Daca o formatie le interpreteaza si publicul le asculta, atunci acest om a fost acceptat. Nu este oare acesta semnul ca societatea noastra s-a obisnuit deja cu astfel de lucruri?", conchide Barron.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.