Diferite mirosuri afecteaza direct modul de a conduce: mincarurile tip fast-food accentueaza irascibilitatea, iar alte arome, precum cea de menta, imbunatatesc concentrarea, arata un studiu realizat de Fundatia RAC, un club al conducatorilor auto din Marea Britanie.

"Mai mult decit oricare alt simt, cel al mirosului circumnavigheaza in zona logica a creierului", a declarat psihologul consultant al fundatiei, Conrad King. "Din acest motiv un parfum foarte fin poate transforma un barbat intr-un idiot bilbiit, iar mirosul piinii pe vatra poate distruge cele mai bune intentii ale cuiva care tine regim", a adaugat el. Printre mirosurile recomandate soferilor, King le-a mentionat pe cele de menta, scortisoara, lamiie sau cafea.

Prin contrast, desi placute, mirosurile de mincare - de la piine proaspata la hamburgeri - cresc iritabilitatea si tendinta de a circula cu viteza mare. Alte mirosuri "periculoase" la volan sint cele de iasomie, musetel si lavanda, dintr-o perspectiva diferita: tind sa relaxeze prea mult soferul, care risca sa adoarma in timpul mersului. Nici absenta mirosurilor nu este recomandata, studiile facute in acest sens pe astronauti aratind ca un mediu lipsit de mirosuri provoaca iritabilitate si chiar halucinatii olfactive.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.