Henric al VIII-lea a fost o mare personalitate a istoriei Marii Britanii. Dar cat de mare, in adevaratul sens al cuvantului, s-a aflat abia recent, in urma unui studiu efectuat asupra armurii sale. Pana la sfarsitul domniei sale, regele de 1,85 metri masura 132 cm in talie si 134 cm in piept - indeajuns pentru a fi considerat obez, dupa standardele moderne.

Prin analizarea catorva dintre armurile lui Henric al VIII-lea - multe dintre ele fiind aduse in expozitia din luna aprilie de la Turnul Londrei cu ocazia implinirii a 500 de ani de la inscaunarea lui - s-a aflat cu stu­poare ca acesta, in ultimii ani de domnie, ajunsese la fel de rotund pe cat era de inalt.

Bineinteles, lucrurile statusera altfel cu cativa ani in urma. Pe la douazeci s ceva de ani Henric era un tanar atragator: inalt, musculos, atlet talentat si parti­cipant de temut in cadrul marilor turniruri ale vremii.
Armura purtata de acesta in tinerete are dimensiuni impre­sio­nant de reduse, comparativ cu vesmintele de razboi ulterioare: 81 cm in talie si 99 cm in piept. Potrivit ambasadorului Venetiei, tanarul rege era "cel mai frumos monarh pe care l-a vazut vreo­data, cu niste trasaturi delicate si feminine ale chipului, atat de frumoase incat putea trece oricand drept femeie".

"Un monstru veritabil"

Dar nici macar Henric, care se credea un previlegiat al lui Dumnezeu, nu putea ramane vesnic tanar. Intr-adevar, din punct de vedere fizic si psihic, in ultimii 15 ani ai vietii sale a suferit cea mai grava deterio­rare: balaiul print imbatra­nise, innebunise si se ingrasase mon­struos. Astfel, in jurul varstei de 50 de ani masura 122 cm in talie, ajungand apoi rapid la marimile colosale din anii lui de glorie. Peter Armstrong, directorul Royal Armouries, l-a descris pur si simplu ca pe "un monstru veritabil".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.