Luna mai abunda in festivaluri bizare, organizate in zona Cotswolds, iar Tetbury nu face exceptie de la aceasta regula. Printre nenumaratele petreceri pe care le organizeaza, Tetbury este si gazda unui festival mai putin obisnuit: cel al curselor cu saci umpluti cu lana. Festivalul are loc astazi. Tetbury se pare ca a fost un important centru de producere a lanii, iar festivalul isi are originea in secolul XVII, cand tinerii ciobani isi aratau maiestria in fata prietenelor lor, alergand pe deal, pana sus, cu sacii umpluti cu lana in spate. Din 1973 s-a redus aceasta distanta la 250 de metri, delimitarea fiind facuta de cele doua baruri.

Participantii la cursa sacilor umpluti cu lana se impart in doua echipe, fie de cate doi sau de cate patru persoane, care trebuie sa parcurga distanta dintre doua localuri (250 metri), situate pe o strada in panta, numita Gumstool Hill, purtand in spate saci umpluti cu lana de 27 de kg pentru barbati si 16 kg pentru femei. Sunt organizate si competitii pentru copii, dar sacii in acest caz cantaresc mult mai putin.

Exista, de asemenea, posibilitatea de a participa fie in echipe, fie individual. Gumstool Hill are un istoric foarte interesant. Este una dintre cele mai vechi strazi din Tetbury. Legenda spune ca in varful dealului era pe vremuri un iaz, unde erau inecate nevestele cicalitoare. Din fericire, asemenea obiceiuri barbare nu mai sunt celebrate in zilele noastre, singurul lucru care aminteste de ele fiind acest festival.

Cursele sacilor umpluti cu lana reprezinta atractia zilei, organizata in scopuri caritabile, pe langa celelalte puncte de interes, cum ar fi balciurile, sarbatoarea campeneasca si tot felul de alte activitati distractive pentru copii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.