Una dintre metodele utilizate in reproducerea asistata este fertilizarea in vitro (FIV). In cadrul acestei proceduri, se preleveaza un numar de ovule cu ajutorul ghidajului ecografic, care ulterior vor fi fertilizate in laborator, in conditii speciale. In situatia in care exista un surplus de embrioni dupa selectarea celor care vor fi transferati imediat in uter, embrionii viabili si corespunzatori din punct de vedere calitativ pot fi depozitati in medii speciale si inghetati in azot lichid
Embrionii pot fi criogenizati in orice stadiu dinaintea implantarii, din prima zi (stadiul de celula) pana in ziua 5-6 (stadiul de blastocist). Totusi, pentru a putea selecta embrionii cu cel mai mare potential de viabilitate si calitate si pentru a evita inghetarea unui numar foarte mare de embrioni, se prefera criogenizarea celor ajunsi in stadiul de blastocist.

In unele cazuri, transferul embrionilor proaspeti nu se poate realiza din anumite motive: femeia poate fi supusa la risc datorita hieprstimularii ovariene ce ar fi complicate de sarcina, sau urmeaza anumite tratamente, de exemplu chimioterapia. In aceste cazuri, toti embrionii obtinuti vor fi inghetati.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.