Dupa cinci ani de explorare a planetei Marte, NASA se aventureaza in cea mai lunga misiune spatiala care urmeaza sa fie lansata in 2012.
In cateva zile, un robot numit Opportunity, de marimea unui bagaj de mana, va termina analiza unei bucati din solul martian, dupa care isi va continua calatoria spre sud, in cadrul celei mai lungi misiuni pe o alta planeta. Opportunity si Spirit sunt o pereche de roboti cu sase roti care strabat planeta Marte din 2004. Spirit a contribuit la descoperirea unor informatii vitale in legatura cu trecutul planetei care demonstreaza ca, desi acum pare sterila si lipsita de viata, planeta avea pe vremuri o structura asemanatoare cu cea a Pamantului.

Spirit si Opportunity si-au facut treaba foarte constiincios si in cei 5 ani petrecuti pe Planeta Rosie au trimis peste un sfert de milion de fotografii si inregistrari video, au supravietuit furtunilor, au coborat in cratere si au urcat un munte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.