Mai mult ca sigur ca ati fost avertizati de multe ori in copilarie sa nu inghititi guma de mestecat, pentru ca o sa ramana lipita de stomacul vostru timp de 7 ani. Ei bine, daca ar fi fost adevarat, pana acum am fi facut colectie de gume de mestecat, de toate culorile si aromele.
Lasand gluma la o parte, sistemul nostru digestiv este construit pentru a dizolva si excreta ceea ce mancam, intr-o perioada foarte scurta de timp (cateva ore), zile cel mult, cand e vorba despre un aliment mai indaratnic, dar nu poate fi vorba despre ani. Toate aceste legende urbane, cum ca guma de mestecat ar ramane ani de zile lipita de sistemul digestiv, sunt doar povesti de speriat copiii.

Doctorul pediatru gastroenterologist David Milov declara pentru revista Scientific American, ca oamenii nu ar trebui sa fie speriati din aceasta cauza, pentru ca poate garanta 100% ca guma de mestecat nu ramane o perioada asa de lunga in corp. Acest lucru se datoreaza eficacitatii aparatului digestiv al fiecarui om. Cand inghititi alimente, ele calatoresc in jos dinspre esofag in stomac. Aici, enzimele si acizii conlucreaza pentru a marunti alimentele, astfel incepand procesul de descompunere a hranei.

Din stomac, alimentele partial digerate sunt mutate in intestine, unde, cu ajutorul ficatului si pancreasului alimentele sunt defalcate in componente de baza. Aceste componente sunt utilizate pentru a alimenta organismul cu un soi combustibil, care ne furnizeaza energia. Elementele alimententare care nu pot fi utilizate de catre organism sunt trimise direct in colon, unde acestea vor fi transformate in deseuri, adica excremente.

In general, guma este alcatuita din patru componente generale, componente pe care organismul nostru reuseste sa le descompuna foarte usor. Aroma gumei, indulcitorii si stabilizatorii din componenta gumei nu pot sta in calea digestiei noastre. Baza gumei este cea mai durabila si care se lipeste. Aceasta este facuta , in general, din substante chimice sintetice, care ii permit gumei sa poata fi mestecata. Aceasta proprietate este proiectata pentru a rezista proprietatilor digestive pe care o are de saliva. Dar, odata ce a fost inghitita, chiar si baza gumei este supusa aceluiasi tratament ca si celelalte alimente si dupa ce organismul a detectat-o ca fiind o entitate inutila, ramasitele gumei de mestecat iau calea "deseurilor".

Guma de mestecat a inceput sa fie consumata inca de acum 7000 de ani in urma, cercetatorii gasind bucati de tar cu urme de dinti infipte in ele. Placerea mestecatului are o istorie veche. Grecii antici mestecau mastic - un fel de guma de mestecat facuta din rasina arborelui de mastic, iar maiasii mestecau o substanta facuta din seva arborelui sapodilla. Indienii nord-americani mestecau rasina de molid si au transmis obiceiul si noilor-veniti, care mai obisnuiau sa mestece si ceara de albine. Totusi, guma, ca produs de consum, a cunoscut in 150 de ani o dezvoltare cum nu visau primii inventatori, potrivit Business Magazin. Din 1848, John B. Curtis a facut si vandut prima guma de mestecat, care se numea State of Maine Pure Spruce Gum (guma pura de molid din statul Maine), apoi peste 2 ani a introdus si guma aromate facuta din parafina, produs mai populare decat guma din rasina.

Odata inchisa paranteza despre istoria gumei, revenim la znonurile despre impactul pe care l-ar avea aceasta asupra corpului nostru, dupa ce am inghitit-o. Potrivit How Stuff Work, David Milov si colegii sai au scris in Revista Pediatrica despre cateva studii de caz in care copii care au inghitit guma de mestecat au avut neplaceri de pe urma ei. Un baiat de suferit doi ani la rand de constipatie cronica. Ani de zile acesta inghitea cate 5-7 bucati de guma in fiecare zi, lucru care a condus la formarea unei bariere din materiale fecale si guma de mestecau care-l impiedicau sa duca o viata normala.

Dar cu toate acestea, guma nu ramane in sistemul digestiv timp de sapte ani. Asa ca aviz mamicilor care-si sperie copii ca li se vor lipi de stomac pentru 7 ani, incercati o alta amenintare mai convingatoare pentru ca aceasta este dejac usuta cu ata alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.