Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa ai tot succesul pe care ti-l doresti, prosperitate, persoana iubita langa tine, o sanatate de fier si o pozitie sociala buna? Adica toate acele lucruri la care unii nici nu indraznesc sa viseze ? Este o singura metoda atestata pentru a obtine toate aceste lucruri fara eforturi foarte mari.
Iar aceasta metoda este mai la indemana ta decat ai putea sa crezi. Insa marea greseala a oamenilor este ca-si dau seama de lucrurile care sunt chiar sub nasul lor si de obicei aleg ca solutii caile cele mai intortocheate. Metoda despre care vorbeam ar fi sa-ti micsorezi unghiul atentiei doar asupra acelei mari dorinte pe care vrei s-o indeplinesti.

Vrei sa-ti iei o masina. Ei bine, nu mai cauta sa-ti cumperi si biblioteca pe care ai vazut-o in revista si bicicleta care era la oferta si schiurile pe care ti le doresti de un an. Fa tot posibilul sa ramai focusat pe masina. La fel si cu iubirea. Vrei sa-ti gasesti persoana cu care sa-ti petreci restul vietii, renunta la aventuri si one-night –standuri si transforma-ti viata. Lasa acea perosana pe care s-o doresti sa intre in viata ta, atragand-o prin niste simple ganduri. Doreste-ti ca marea ta dorinta, orica ar fi ea sa se indeplineasca.

Si o dorinta inseamna o singura dorinta, nu trei sau patru.

De ce oamenii tind sa nu respecte acest sfat? Multi refuza sa ‘inghita’ acest medicament pentru ca asta implica o viata echilibrata, ceea ce e din ce ce in mai greu sa ai tinand cont de vremurile nebune in care traim, fiind bombardati in fiecare secunda cu noi dorinte si noi placeri pe care am dori stim sa le obtinem. Arunca-ti un ochi in media sau in industria publicitara. Si aici se impart in doua tabere : unii promoveaza viata tumultoasa, traita la maxim, fara prea mult timp pierdut pentru a alege ceva, promovand senzatii, convulsii de placere obtinute prin consum, iar ceilalti promoveaza si recomanda viata echilibrata, sanatoasa, pentru a dobandi fericirea. Iar punand astea in balanta, oamenii sigur nu aleg echilibru ca panaceu universal pentru toate problemele lor cotidiene.

Nu stiu cati va mai amintiti filmul 'City Slickers' (Orasenii- 1991) sau Legea lui Curly care ilustra un adevar foarte important : ‘Fa un singur lucru !’ si desi ati putea sa ma condamnati ca va dau exemple din productii hollywoodiene, eu cred ca aceasta lege este un loz castigator pentru cei care-si doresc sa fac ceva cu viata lor.

Exemple de tipuri obsesive de monomanie care au intrat in istorie

Pun pariu ca daca v-ar pune cineva sa faceti un top 5 al persoanelor de succes pe care le admirati, toate ar fi monomaniace, cu o singura idee fixa pe care au urmat-o toata viata cu indarjire, obsedati de viziunea lor singulara, dobandita de la varste fragede. Sa va dau eu cateva exemple :

1. Bill Gates: desi nu este favoritul fiecaruia dintre noi, cum am putea oare sa nu-l admiram pe aces tom care a facut istorie cu obsesia. Probabil intr-o zip e cand se juca impreuna cu ceilalti copii de varsta sa cu mingea, si-a dat seama ca telul sau in viata este sa aduca pe fiecare birou al oamenilor de pe aceasta planeta cate un calculator. Si nu-l putem acuza ca nu s-a tinut de aceasta dorinta…
2. Bob Dylan: stiu ca este si unul dintre muzicienii vostri preferati . pun pariu ca nici el nu a stat mult pe gansuri cand si-a ales traiectoria in viata. Desi il vad la un moment dat stand in cumpana ce-si doreste cel mai mult sa faca: sa dreseze lei de mare, sa vanda masini sau sa fie unul dintre cei mai celebri cantareti si compozitori. Oricum a 3 a varianta i s-a potrivit ca o manusa !
3. Mahatma Gandhi: tipul asta a vrut un singur lucru, dar un singur lucru: a fost pionierul Satyagraha, rezistenta in fata tiraniei, bazata pe ahimsa (non-violenta totala) – teorie care a condus India la independent si a inspirit mari miscari de obtinere a libertatii in intreaga lume. Deci el a stat ferm pe pozitii, fara sa-si schimbe idea a doua zi si sa-si inarmeze oamenii. Reusita inseamna consecventa in primul rand.
4. Eminem: aveti vreo indoiala de ce l-am ales pe Eminem in acest top? Ei bine ganditi-va ce alt alb a mai supravietuit intr-o lume in care negrii faceau jocurile si anume in lumea hip-hop-ului. Si bineinteles este usor sa ne dam seama care a fost planul sau maret: in afara de primul gand de a-si facea iesirea din lumea mizerabila in care traia, am putea da un exemplu mai putin superficial si anume de a fi cel mai bun rapper alb din lume. Destul de convingator motivul ?
5. Iisus: recunosc, poate acest ultimo exemplu este putin exagerat, dar constiinta noastra crestina, inradacinata din frageda pruncie ne aminteste mereu ca Iisus si-a dedicat intreaga viata caii celei drepte. Am dreptate ? Adica a facut tot posibilul sa ne aduca pe drumul cel bun, chiard aca asta a insemnat sacrificul de Sine. Da, trebuie sa adaugam ca succesul necesita si ceva compromisuri si sacrificii. Dar nimic nu e prea mult daca stam sa ne gandim la produsul finit.

Gandeste-te la un singur lucru si amplifica-l pana devine real in viata de zi cu zi

Daca ai citit macar o carte din opera lui Napoleon Hill, spre exemplu “Think and Grow Rich“ ar trebui deja sa stii ca unul dintre cele mai puternice concepte este acela ca trebuie sa te axezi pe o tinta fixa care sa te reprezinte (ex. o singura mare dorinta). Gandeste-te unde esti acum. Vizualizeaza-te pe harta mintii. Cine esti, ce ai, ce prieteni ai, in ce cercuri te invarti, ce mananci la micul dejun, unde iti petreci vacantele. Incearca sa te pozitionezi pe axa prezentului. Undeva deasupra ta este macrocosmosul care se misca incontinuu si te integreaza in marea sa spirala infinita. Acum gandeste-te la interiorul corpului tau. Nu poti vedea inauntru, dar stii cat de cat ce se afla acolo, asa ca incearca sa reduci lucrurile la dimensiuni infinitezimale, pana devin atat de mici incat nu le poti masura nici cu cele mai performante instrumente matematice. Si lucrurile pot deveni chiar mai mici de atat in comparatie cu universul, nu-i asa? Dar chiar daca nu devin si mai mici decat stim noi, inauntrul nostru mai sunt inca atatea detalii nedescoperite inca.

Ce am vrut sa spun prin asta este ca treaba cu microcosmosul si macrocosmosul e similara cu dorintele noastre. Putem avea un ‘infinit mare’ de dorinte, chiar daca este format din 5 sau 10 dorinte, acestea se vor imprastia in marea spirala a dorintelor noastre, se vor amesteca si se vor pierde, se vor suprapune si se vor ascunde unele de altele, astfel incat nu vom mai putea sa vedem clar ce anume avem de facut. Dar daca alegi doar o singura dorinta, o particica din ‘infinitul mic’ , tot ai sa le mai vezi si pe restul, dar o sa vina treptat, pe masura ce o duci la indeplinirea pe cea principala. Dar daca nu o duci la indeplinire pe aceasta, fii sigur ca nu vei mai putea niciodata sa te intorci asupra ei. Destul de logic, nu-i asa ?

De-asta e mai bine sa ai doar un lucru pe marea harta a vietii, deoarece din cauza celorlalte mici dorinte marunte o ratezi pe cea principala, adica nu mai vezi padurea de copaci. Atunci sfatul meu este sa uiti de balanta pe care ti-o promoveaza media si sa devii un monomaniac obsesiv ca sa faci ceva minunat cu viata ta ! Ce crezi ?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.