Stiinta confirma avertismentele dascalilor, cel putin pe cele ale profesorilor din Marea Britanie: in cazul copiilor care, in anii de scoala, au un comportament pronuntat antisocial, este foarte mare probabilitatea ca ei sa esueze intr-un job fara perspective, sa aiba probleme psihice, sa divorteze sau, in cazul fetelor, sa ramana insarcinata inainte de a implini varsta de 20 de ani si fara sa se fi casatorit.

Acestea sunt o parte din concluziile unui studiu publicat acum cateva zile in prestigioasa publicatie de specialitate The British Medical Journal.

Autorii cercetarii au urmarit evolutia a nu mai putin de 3.652 de persoane nascute in 1946. Monitorizarea acestora a inceput imediat dupa nastere. Subiectii au completat, la diferite varste, chestionare cu intrebari despre starea de sanatate si despre viata de familie si cea profesionala.

La 13 ani si la 15 ani, subiectii studiului au fost evaluati de profesorii lor, pe o scala de trei puncte: probleme comportamentale grave, de gravitate medie, inexistente. La acele varste, 9,5% dintre adolescenti aveau probleme de comportament grave, 28,8% probleme medii si 61,7% se comportau normal. Dupa 40 de ani, a devenit clara existenta unei corelatii intre problemele de comportament scolar si dificultatile intampinate in cariera profesionala si viata de familie. Potrivit studiului, "comportamentul (antisocial) din adolescenta poate infleunta negativ dezvoltarea comportamentelor sociale si provoca probleme sociale si mentale pe tot parcursul vietii adulte".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.