Ziua erau cetateni absolut obisnuiti, dentisti, preoti, drumari, etc. Noaptea insa se pregateau intens pentru a rezista in fata unei invazii iminente a trupelor lui Hitler. La inceputul anilor '40, unitatea secreta "Auxiliarii", pregatita cu acordul lui Winston Churchill, numara aproximativ 13.000 de britanici, femei si barbati, gata sa-si apere tara cu pretul vietii.

Singurul indiciu asupra adevaratei lor misiuni era o hartiuta pastrata in permanenta intr-unul din buzunare si in care solicitau, in cazul unor tulburari de comportament, "apelarea unui numar de telefon, gasitorul fiind rugat sa nu puna intrebari supli­mentare". De curand, detalii noi au iesit la suprafata despre rolul secret jucat de aceasta "armata de rezistenta" compusa din femei si barbati tineri alesi ca viitori sabotori si spioni in eventualitatea unei debarcari naziste. In zilele negre ale lui 1940, unitatea secreta numara aproape 13.000 de britanici, care insa nu se cunosteau si operau in grupuri mici.

Recrutate pentru a submina fortele de ocupatie germane - misiunile lor ar fi constat in aruncarea in aer a tancurile, liniilor de comunicatie si camioanelor militare - unitatile se pregateau, pentru o eventuala invazie, numai noaptea. "Auxiliarii", numele sub care erau cunoscuti, formau patrule operationale de sapte sau opt persoane bine inarmate.

Rolul lor era de a se angaja in orice operatiune sub acoperire, ceea ce insemna ca riscul de a fi capturati, judecati drept spioni si apoi executati de germani, era extrem de mare. Totusi, majoritatea organizatiilor militare britanice nu au fost de acord cu aceste unitati, considerand ca numai persoanele in uniforma pot actiona in timp de razboi. Astfel, Registrele oficiale de la Unitatile Auxiliare GHQ - a caror recrutare a fost autorizata de insusi Winston Churchill - ce contineau detalii despre grupari, au fost desecretizate extrem de greu de catre Arhivele Nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.