Terra a fost teatrul unor evenimente apocaliptice de-a lungul istoriei sale de 4,5 miliarde de ani. Vulcani, meteoriti, foc si gheata au distrus aproape orice urma de viata si au amenintat insasi existenta planetei.

O coliziune devastatoare cu o alta planeta, o eruptie vulcanica ce omoara 60%

din populatia lumii si o era glaciara de 25 de milioane de ani - sunt numai cateva dintre catastrofele care ar putea lovi din nou Pamantul la un moment dat si ar putea determina sfarsitul lumii.

Oamenii de stiinta cred ca urmatoarea eruptie vulcanica puternica va avea loc in parcul National Yellowstone din Wyoming, SUA. Sub parc se afla o vasta incapere plina cu lava de 25 km latime, 50 km lungime si 8 km adancime. Caldera din Yellow­stone - un vulcan asemenea unui cazan s-a format prin prabusirea unei bucati de pamant in momentul in care acesta a erupt - a crescut, din 2004, in jur de trei centimetri in fiecare an.

Desi vulcanul din Yellowstone nu a erupt de cel putin 70.000 ani, el este inca activ, iar majoritatea expertilor cred ca va erupe in viitorul apropiat. Ultimul mare eveniment de la Yellowstone a avut loc in urma cu 640.000 ani. O eruptie similara a vulcanului din Toba, Indonezia, in urma cu 75.000 de ani, pare sa fi ucis aproximativ 60% din locuitorii pamantului. In acel moment Toba a eliberat de trei ori mai multa lava decat Yellowstone in urma cu 640.000 ani. Totusi, acum 2,2 milioane de ani cand caldera Yellowstone a erupt pentru prima oara, a fost catalogat drept cel mai violent si cel mai mare vulcan al tuturor timpurilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.