Stalin ramane una dintre cele mai populare figuri din istoria Rusiei, potrivit celor mai recent rezultate ale unui sondaj realizat la nivel national, relateaza Reuters.
Stalin, originar din Georgia, este pe locul trei in topul celor mai populari rusi, intocmit de canalul de televizune Rossiia si pentru care se mai poate vota pana duminica la miezul noptii. Milioane de sovietici au murit din cauza foametei in timpul colectivizarii, au fost executati pentru ca erau "inamici ai poporului" sau au murit in lagare in timpul regimului lui Stalin.

Stalin a fost totusi sustinut de 11,5% dintre cei care au votat pana acum. Pe primul loc intre cei 12 finalisti este Printul Aleksander Nevski care a domnit in secolul XIII si a obtinut o victorie importanta in fata cavalerilor teutoni, fiind votat de 11,7%. El este urmat de Piotr Stolipin, premier de la inceputul secolului XX, cunoscut pentru reformele agrare. El a fost votat de 11,6%.

Proiectul a debutat cu o lista de 50 de personalitati. Oricare va fi rezultatul, militantii pentru drepturile omului considera ca votul a aratat deja ca Stalin se bucura de o popularitate fara precedent in Rusia capitalista. "Generatia tanara este alimentata cu mituri despre Stalin. Nu stie nimic despre milioanele de oameni care au murit in lagare, insa stie ca a fost un lider puternic, care a invins Germania nazista", a declarat Lev Ponomariov, militant pentru drepturile omului.

El a vorbit despre o tendinta stalinista ce se simte in tonul dur al Rusiei fata de Occident, care a criticat Kremlinul pentru problemele in materie de democratie. "Din nou, inamicii externi sunt de vina pentru problemele interne, deci trebuie sa guvernezi cu o mana puternica, ceea ce constituie o metoda stalinista", a adaugat el.

Sustinatorii lui Stalin prefera sa repete ca el a invins Germania nazista, ca a industrializat URSS-ul. "Desigur, au fost si pagini negre, insa, in general, el a ramas in amintirea oamenilor ca un mare lider", a declarat Viktor Iliuhin, unul dintre liderii Partidului Comunist. "Traim sub capitalism de 20 de ani. Si? Suntem o tara obisnuita, nu mai suntem o superputere. Vocea noastra este slaba in economie si politica, iar deciziile-cheie sunt luate fara noi", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.