Expertii in cronologie propun lungirea anului cu o ora o data la fiecare 600 de ani in locul unei secunde in plus o data la cativa ani. Marea Britanie si China se opun acestei schimbari sustinute de SUA, Franta si Germania.

Anul Nou se va instala cu o secunda mai tarziu anul acesta, pentru a 24-a oara din 1972 incoace, ora de pe intregul glob urmand a fi schimbata pentru a fi in ton cu modificarile produse in miscarea de rotatie a Pamantului. Intrucat planeta isi pierde treptat din viteza pe masura ce se roteste in jurul propriului ax, secunda va fi adaugata ultimului minut al anului 2008 pentru a corecta decalajul afisat de ceasurile atomice, de cea mai mare precizie.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU), care gestioneaza aceste “secunde bisecte”, propune abolirea lor in favoarea unei “ore bisecte”, informeaza "The Telegraph".

De-a lungul sutelor de ani, timpul universal coordonat (UTC) - o versiune moderna a Greenwich Mean Time (GMT) - se va muta treptat la est de Greenwich, ajungand la Paris inainte ca “ora bisecta” sa-l mute inapoi la vest.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.