Anul 2008 a fost unul al recordurilor de pret in tranzactii imobiliare sau de produse de lux si arta. Zeci de milioane de dolari au fost platite pentru tablouri ale unor artisti contemporani.

Criza financiara nu pare sa ii fi descurajat pe unii miliardari hotarati sa obtina ce isi doresc, chiar pentru preturi-record. Wall Street Journal a alcatuit un grupaj cu cele mai importante tranzactii ale anului. Dintre acestea, se detaseaza cumpararea, in luna august, de catre un miliardar rus neidentificat a conacului Villa Leopolda, in stil Belle Epoque, din Villefranche-sur-Mer (Franta). Pentru resedinta construita in 1902 de regele Leopold al II-lea al Belgiei, o proprietate al carei corp principal are 19 dormitoare, cu doua case de oaspeti si 20 de acri de teren, miliardarul rus i-a platit 730 milioane dolari vaduvei bancherului Edmond Safra.

Si recordul de pret al unui diamant vandut la licitatie a fost doborat anul acesta, miliardarul Laurence Graff platind 24,3 milioane dolari (dublu fata de estimari) la o licitatie organizata de casa Christie’s pentru diamantul albastru Wittelsbach, de 35,56 carate. Precedentul record data din 1995, cand un diamant de 100 de carate a fost vandut cu 16,5 milioane dolari.

Un domeniu in care s-au vehiculat sume uriase a fost cel al vanzarilor de obiecte de arta, in special contemporana.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.