Copiii din China vor invata despre "unitatea etnica" incepand din scoala primara, a anuntat Ministerul chinez al Educatiei, la sfarsitul unui an marcat de revoltele din Tibet si din regiune musulmana Xinjiang, relateaza Reuters.
Acest nou plan sugereaza ca Beijingul este ingrijorat de nemultumirea existenta in grupurile minoritare, desi politicile chineze din regiuni ca Tibetul, criticate pe plan extern, sunt sustinute in China.

Noul curs va fi predat pe toata durata scolarizarii, iar liceele vor avea pana la 14 ore pe an de cursuri care sa-i ajute pe elevi "sa recunoasca superioritatea guvernului si a politicilor etnice ale Partidului Comunist", conform NewsIn.

Elevii din scoala primara ar urma sa acumuleze "cunostinte fundamentale cu privire la 'incurajarea unitatii etnice, protejarea unitatii nationale si opozitia fata de separatismul etnic", potrivit unui sumar al planului publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Elevii din clasele mai mari vor dobandi "o intelegere adecvata" a politicii guvernului si partidului, iar cei din licee vor afla notiunile teoretice fundamentele despre "problemele etnice" si "vor putea avea o perspectiva marxista asupra etnicitatii".

China a recunoscut oficial 56 de grupuri etnice. Majoritatea minoritatilor fie au o populatie mica, fie au fost asimilate. Insa mai sunt in continuare zone in care se inregistreaza un resentiment intens fata de chinezi, minoritatile fiind ingrijorate pentru cultura, religia si limba lor, iar in aceste reguni izbucnesc ocazional violente.

In Tibet au izbucnit revolte in luna martie, care au fost reprimate sangeros, lucru ce a provocat indignare pe plan mondial. Cu cateva zile inainte de deschiderea JO, un atac mortal asupra unui granicer, comis de un presupus separatist musulman, a provocat probleme in regiunea majoritar musulmana. Guvernul i-a calificat pe militantii care vor un stat independent uigur, "Turkestanul de Est", drept una dintre principalele amenintari de securitate la adresa JO.

Constitutia chineza garateaza libertatea religioasa si prevede tratament egal pentru toate minoritatile, insa atat tibetanii, cat si uigurii, se plang constant ca sunt discriminati.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.