Era odata un centru industrial infloritor, intr-un oras de provincie unde toti oamenii munceau cu drag si spor la prelucrarea bumbacului. Va intrebati de ce spun "era"? Ei bine, oraselul Falinge, Rochdale exista si acum...insa nu si dragostea fata de munca a locuitorilor.
S-a abatut si asupra lui nota generala de adversiune fata de munca, sentiment ce caracterizeaza jumatate din populatia britanica. 4,2 % din britanicii adulti, apti de a munci, au declarat la tribunal in 2008, ca nu mai sunt in stare sa munceasca, potrivit DailyMail.

Tot in acest an, in aceeasi zona a fost identificata cea mai mare rata a somajului din tara, trei sferturi dintre cei ramasi fara loc de munca invocand aceeasi incapacitate de a merge zilnic la serviciu.

Potrivit Biroului National de Satistici, 490 de oameni apti de munca din cei 1.141 existenti in zona Falinge isi duc traiul bazandu-se doar pe ajutoarele primite de la stat si alte activitati ocazionale.

Ce s-ar intampla daca toata lumea ar renunta sa mai munceasca si ar ramane acasa sa traiasca din somaj? Spune-ti parerea pe forum !

Cifrele furnizate au alarmat Guvernul, care spune ca va lua noi masuri pentru a-i ajuta pe oameni sa nu mai renunte la job-ul lor si sa se intoarca la vechiurile posturi. Dar oamenii mai in varsta care locuiesc in acea zona si care isi amintesc de trecutul industrial infloritor din Falinge, spun ca bunul mers al lucrurilor din sistem a fost stricat datorita raspandirii nemiloase a muncitorilor lenesi si hoti, care nu mai cred in bunastarea colectiva, ci doar in beneficiile personale.

In perioada Victoriana, Falinge era un focar al industriei textile, fiind furnizorul majoritar de locuri de munca din intreaga zona Rochdale, datorita Morilor de Bumbac existente acolo. Cand "morile" s-au inchis, suprematia a fost preluata de o Fabrica Turner Bros asbestos, care a angajat 3.500 de oameni numai din Falinge. Insa, dupa 1980, si fabricile au inceput sa fie inchise, deschizand usile catre o "bunastare" dusa in subzistenta si catre privatiuni sociale de tot felul.

In Falinge locuiesc aproape 4500 de barbati, femei si copii. Insa dintre cei apti de munca merg la serviciu putin peste 250. In plus, in ultimii ani, zona a fost invadata de un masiv influx de imigranti, cei mai multi din Pakistan. Peste 30 % din familiiile din Falinge sunt pakistaneze.

Media sperantei de viata este de 68 de ani, a sasea cea mai scazuta din Mare Britanie, iar liderii comunitatii spun ca muncesc din greu pentru a imbunatati conditiile de viata din zona.

Insa, Potrivit Wall-Street, se pare ca nici statul acasa pe spinarea statului nu va mai functiona mult timp,datorita crizei financiare. Spre exemplu, SUA nu mai poate plati ajutoarele de somaj. Pe fondul cresterii numarului de someri, si statele americane au dificultati in a plati ajutoarele cuvenite valurilor de disponibilizati, astfel incat unele state au cerut guvernului federal sa acorde imprumuturi sau sa creasca taxele percepute de la angajatori.

Aproape 2,6% dintre englezii care indeplinesc conditiile de munca se plang de lipsa de beneficii pe care le-o aduce un salariu de 100 de lire pe saptamana. Asa ca daca oamenii nu se mai simt motivati de salariul pe care-l primesc, nici macar nu se mai obosesc sa se organizeze in sindicate si sa faca marsuri ori greve. E prea obositor si oricum nimeni nu ii asculta. Asa ca le este mult mai usor sa renunte la munca, sa stea acasa si sa leneveasca pe banii primiti prin asigurarea sociala. Comod, nu-i asa?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.