Identificarea a sase noi factori genetici care predispun la ingrasare si la aparitia obezitatii si care, in cele mai multe cazuri, au un puternic impact asupra functionarii creierului, a condus la concluzia ca oamenii sunt programati genetic pentru a manca in exces.

Acest studiu international, publicat in revista Nature Genetics, care a condus la descoperirirea celor sase noi mutatii genetice, a fost efectuat initial pe un esantion de 9.000 de persoane.

"Cinci din aceste sase gene descoperite au un impact major asupra functionarii creierului, iar acest lucru sugereaza faptul ca oamenii ar putea fi pur si simplu programati pentru a manca in exces", a declarat Cristen Willer, de la Universitatea din Michigan (SUA), principalul autor al studiului, citat de Mediafax.

In opinia lui Willer, creierul controleaza apetitul si regleaza balanta energetica intre caloriile arse si cele stocate. In cazul obezitatii, variatiile genetice influenteaza mai degraba creierul decat procesul digestiv sau metabolismul grasimilor.

Astfel, ca si in cazurile rare de obezitate severa provocata de mutatiile genetice, acest studiu sustine ca, in cazurile de obezitate comuna, cele mai multe dintre genele asociate cu cresterea in greutate sunt active la nivelul creierului, a explicat Ruth Loos, coautor au studiului, doctor in cadrul consortiului GIANT, cu sediul in Statele Unite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.