Numerosi canadieni nu cunosc sistemul politic al tarii lor, iar trei sferturi dintre ei nu stiu ca seful statului este regina Elisabeta a II-a

Potrivit unui sondaj dat publicitatii luni, de institutul Ipsos Reid, 43% dintre canadieni cred ca seful statului este premierul si numai 24% stiu ca este, de fapt, regina Marii Britanii, relateaza NewsIn.

Circa 33% cred ca seful statului este guvernatoarea generala Michaelle Jean, reprezentant Canadei la regina. Iar patru canadieni din 10 nu stiu ca tara lor este o monarhie constitutionala.

Electoratul canadian alege prin vot direct membrii Camerei Comunelor, iar seful partidului care dispune de cei mai multi deputati devine premier, dar jumatate din populatie crede ca alege direct seful Guvernului.
Sondajul a fost comandat de Institutul Dominion, o organizatie care si-a propus sa ajute populatia sa inteleaga mai bine istoria canadiana, in conditiile in care o criza politica a antrenat suspendarea temporara a Parlamentului.

Studiul a fost realizat in perioada 9 - 12 decembrie, pe un esantion de 1.070 de canadieni, si are o marja de eroare de 3,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.