In forma de semiluna si mare cat 15 stadioane de fotbal, sera va gazdui atat specii din prezent, cat si reconstituiri ale unora disparute cu pana la 400 de milioane de ani in urma.

Pentru a construi o gradina botanica in mijlocul desertului, langa capitala Riad, Arabia Saudita nu are alta solutie decat sa o adaposteasca in interiorul unei sere la care se lucreaza in prezent si care, odata finalizata, va ocupa locul intai la nivel mondial in privinta dimensiunilor.

Proiectul a luat fiinta in 2006, cand Riadul a organizat o competitie internationala pentru proiectarea unei gradini botanice in cinstea proaspatului ales, la acea data, lider al Arabiei Saudite: regele Abdullah. Proiectul castigator poarta semnatura joint venture-ului format din doua companii britanice: una de arhitectura, Barton Willmore, si una de inginerie civila, Buro Happold, noteaza popsci.com.

Programata sa-si deschida portile in 2011, Gradina Botanica a regelui Abdullah, in esenta o sera “paleobotanica”, va expune varietatea de specii de plante prezente in regiune in ultimii 400 de milioane de ani.

De asemenea, gradina va explora potentialul viitor al zonei, arhitectii proiectului planuind sa educe publicul in legatura cu consecintele epuizarii resurselor naturale si ale schimbarilor climatice induse de poluare, precum si in legatura cu beneficiile protejarii mediului.

In inima proiectului de 200 de milioane de dolari se va afla cea mai mare sera din lume, construita in forma de semiluna, simbolul credintei in religia musulmana, pe o suprafata echivalenta cu 15 terenuri de fotbal. Gradina isi va purta vizitatorii pe parcursul a sase perioade geologice, incepand cu era devoniana, cand viata pe uscat abia incepea sa se infiripe, si terminand cu pliocenul, cand Peninsula Araba era acoperita de o vegetatie manoasa si de rauri abundente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.