Apa reprezinta o conditie estentiala pentru aparitia vietii, astfel ca Enceladus s-a transformat intr-o tinta extrem de apetisanta pentru cautatorii de viata extraterestra.

La fel cum sub gheata Antarcticii sunt “ingropate” peste 140 de lacuri, suprafata inghetata a unuia dintre satelitii planetei Saturn, Enceladus, ar putea adaposti sub ea o serie de rezervoare naturale de apa in forma lichida, noteaza popsci.com.

In 2005, misiunea Cassini-Huygens axata pe Saturn si cel mai mare satelit al sau, Titan, a realizat o serie de fotografii de inalta rezolutie ale regiunii polare sudice a lui Enceladus, in care au fost observate gheizere misterioase care tasneau din suprafata satelitului. Dupa o cercetare atenta, oamenii de stiinta s-au pronuntat ca sursa gheizerelor care improasca ar putea fi o retea de depozite de apa in forma lichida, situate aproape de suprafata lui Enceladus.

Trei ani mai tarziu, sonda Cassini s-a apropiat la doar 26 de kilometri de suprafata lui Enceladus, iar cercetatorii s-au bucurat de un prilej excelent de a studia mai indeaproape gheizerele, care improasca atat vapori de apa, cat si particule de gheata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.