Farfurii sau dolari cu efigia lui Barack Obama, decoratiuni de Craciun, cani, pahare cu picior, placute de inmatriculare: alegerea primului presedinte american de culoare a dus la o invazie a obiectelor tematice, mai mult sau mai putin de bun gust, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Cu cateva saptamani inainte de sfarsitul anului si de investitura sa, la 20 ianuarie, Obamania face furori in Statele Unite. Produsele "marca" Obama pot ajunge sub brazii de Craciun din SUA sau din strainatate, in familiile in pana de inspiratie.

"Fiti primii care au cel mai cautat obiect de colectie, care celebreaza cea mai importanta victorie electorala de la cea a parintilor fondatori ai marii noastre natiuni", spune cu entuziasm un site de unde se pot comanda patru editii speciale de monede cu imagini "ale omului care a schimbat lumea". Niciun superlativ nu pare excesiv, iar preturile sunt de circa 20 de dolari moneda.

Publicitatea la farfurii din portelan, cu sau fara margine aurita, cu marca "Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite", pe care apare o imagine a seducatorului democrat pe fondul drapelului american, este difuzata pana la refuz de posturile de televiziune americane. In reclama pot fi vazute familii surazatoare - albe sau de culoare - care admira "trofeul" suspendat pe perete sau care sta pe caminul din salon. Iar pentru cei care ar indrazni sa manance din ele, farfuriile pot fi puse in masina de spalat vase.

In ceea ce priveste pretul, pe internet, el este de 16,99 dolari bucata, dar poate fi de 6,49 dolari, daca se comanda mai mult de... 288 de farfurii. Pentru adevaratii fani, colectia poate fi completata cu cesti pentru ceai, pahare de vin, de whisky, de sampanie sau tequilla, halbe pentru bere sau...mouse pad-uri si ceasuri.

Tricouri, "magneti" pentru frigider si mici brose sunt, de asemenea, disponibile. Ele erau deja in numar mare in campanie, dar sloganurile si imaginile s-au schimbat de la victoria lui Obama.

Un magazin mare spre gloria viitorului presedinte s-a deschis la 1 decembrie la Washington, la doi pasi de Casa Alba. "Este o societate privata", fara apartenenta politica, explica proprietarul magazinului "Obama Inaugural Gift Center", Jim Warlock, care se prezinta drept un apropiat al cuplului Obama si al liderilor Partidului Democrat. "Clientii vin in general la ora mesei sau dupa munca, dar sunt si multi turisti - englezi, brazilieni, francezi, germani sau rusi, chiar si africani", spune una dintre vanzatoare.

"Vom avea multi clienti odata cu apropierea petrecerilor de sfarsit de an si de investitura", adauga ea.
In sectorul ultra-kitsch se afla decoratiuni de Craciun marca Obama, tablouri, statuete, butoni, magneti - pe toate apare prima familie a statului: Barack, Michelle si fetele, Sasha si Malia. Iar pentru cei mai norocosi, cartea lui Barack Obama publicata in 2006, "Indrazneala de a spera", cu autograful sau pe coperta se vinde pe internet cu 1.000 de dolari.

De asemenea, poti sa-ti procuri un numar din revista More, cu Michelle Obama si autograful ei, pentru 250 de dolari. Sau sa-ti cumperi papusa Obama. Exista mai multe modele, dar niciuna nu este vanduta cu ace pentru ritualurile voodoo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.