Controversele asupra preturilor medicamentelor dintre companiile farmaceutice si autoritatile din domeniul ingrijirii sanatatii sau asociatiile care militeaza pentru drepturile pacientilor se amplifica in contextul crizei.
Criza financiara va duce, aproape sigur, la reduceri de buget in domeniul sanatatii, in conditiile in care pretul medicamentelor va continua sa creasca, avertizeaza specialisti citati de "New York Times". Iar cei care vor avea de pierdut - din pacate, in unele cazuri chiar propria viata - vor fi bolnavii. "Oricine ar trebui sa traiasca atat de mult cat poate", sustine un britanic, Bruce Hardy, bolnav de cancer la rinichi cu metastaze la plamani, caruia i-a fost refuzat un tratament cu un medicament nou, care intarzie cu sase luni evolutia cancerului, pe motiv ca ar fi prea scump.

"Dar trebuie silit statul sa plateasca la fel de mult pentru tratamentul unui varstnic de 75 de ani, fumator, ca pentru tratamentul unui copil de cinci ani?", a venit replica autoritatilor. Sau cat de mult valoreaza sase luni de viata? La astfel de intrebari a ajuns sa raspunda Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie (NICE), creat in urma cu un deceniu pentru eliminarea disparitatilor intre tratamentele oferite in spitalele din tara care, pana la aparitia NICE, aveau autonomie in a decide asupra medicamentelor si echipamentelor achizitionate, ca si asupra schemelor de tratament. Unul dintre catalizatorii infiintarii NICE l-a constituit lansarea de catre compania Pfizer a celebrei Viagra, care a provocat temeri legate de suprasolicitarea bugetului alocat pentru compensarea medicamentelor, indicand necesitatea instituirii unor reglementari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.