Cercetatorii suedezi au creat iluzia schimbului de corpuri, prin folosirea unui sistem bazat pe un circuit inchis de televiziune, si au reusit inclusiv sa ii faca pe voluntari sa creada ca sunt intr-un corp de sex opus, informeaza Reurters

"Experimentul arata ca este posibil sa manipulezi mintea catre perceptia ca ai alt corp. Acest lucru ne ajuta sa ne explicam limitele propriului corp", spun Valeria Petkova si Henrik Ehrsson, de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Cercetatorii au pus la punct o serie de experimente prin care au incercat sa pacaleasca voluntarii sa creada, de exemplu, ca o mana de cauciuc este de fapt propria mana. Pentru a crea iluzia, mana voluntarului este ascunsa si este lovita in acelasi timp si fel in care este lovita una de cauciuc.

Petkova si Ehrsson au mers mai departe si i-au facut pe voluntari sa creada ca sunt un manechin de cauciuc sau o alta persoana.

"Efectul este atat de puternic, incat voluntarul poate sa-si intalneasca propriul corp atunci cand 'sunt' altcineva si sa dea mana cu propriul corp, fara sa rupa iluzia", mai spun cercetatorii suedezi.

Experimentul a inceput cu doua camere video pozitionate pe ochii unui manechin, fiecare inregistrand ceea ce ar vedea manechinul. Voluntarilor li s-a montat pe cap un ecran pe care se vedea ceea ce inregistrau camerele, intr-o imagine realista stereoscopica. Apoi, voluntarilor li s-a cerut sa-si priveasca propriul corp, ajungand sa creada ca acesta ar fi, de fapt, corpul manechinului.

Voluntarii nu au putut fi pacaliti atunci cand, in locul manechinului, ar fi urmat sa creada ca sunt un alt obiect, de pilda, o cutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.