O icoana unica, care il reprezinta pe Stalin alaturi de o sfanta, si-a gasit locul intr-o mica biserica ortodoxa dintr-o suburbie a Sankt Petersburgului, relateaza NewsIn.

Icoana a fost comandata de un om de afaceri, Aleksandr Evseev, care a oferit-o in luna septembrie bisericii Sfanta Printesa Olga de la Strelna, situata in apropiere de resedinta de vara a tarului Petru cel Mare.

Icoana reprezinta o intalnire intre Iosif Stalin si preafericita Matrona din Moscova, care ar fi avut loc in capitala sovietica, in toamna anului 1941, la cateva luni dupa inceputul ofensivei germane impotriva URSS.

Potrivit legendei, sfanta (1881-1952) l-ar fi sfatuit atunci pe Stalin sa nu paraseasca Moscova, desi Wehrmacht se afla la portile orasului. Ea i-ar fi promis victoria poporului rus in fata Germaniei naziste.
In icoana, Stalin, imbracat intr-o haina militara, sta in picioare langa sfanta, asezata in apropiere de o fereastra. Oarba din nastere, Matrona Nikonova, careia ii sunt atribuite mai multe miracole, a fost canoninzata de Biserica Ortodoxa dupa moartea sa.

"Am comandat aceasta icoana pentru ca, din punctul meu de vedere, Stalin a fost un mare om politic, care a castiga razboiul impotriva nazistilor si a creat Uniunea Sovietica", a spus Aleksandr Evseev. El a adaugat ca a oferit icoana bisericii Sfanta Printesa Olga din Strelan din "dragostea si respectul" pe care il poarta acestui lacas de cult si preotului Evstafi.

Mica biserica, la care nu se poate ajunge decat dupa un kilometru de mes pe jos, printr-un parc, este frecventata de multa lume. Zeci de persoane se duc acolo sambata si duminica, atrase de personalitatea preotului Evstafi Jakov, in varsta de 67 de ani, care slujeste acolo de opt ani.

"Nu cunosc niciun preot atat de bun, simplu, sensibil si pur ca parintele Evstafi",
spune Lidia Nikolaieva, in varsta de 55 de ani. "Daca a acceptat aceasta icoana, are un motiv", adauga ea, dand asigurari ca "nu este stalinist".

Si Viaceslav, om de afaceri in varsta de 30 de ani, marturiseste ca nu il admira pe Stalin, dar refuza sa judece negativ icoana. "Din punctul meu de vedere, este reprezentarea unui episod istoric din viata Sfintei Matrona din Moscova", explica el.

"Nu pot sa judec orientarea politica a preotului Evstafi, este o personalitate unica, exceptionala, care a facut mult bine", conchide Viaceslav.

"Daca reprezinta o problema pentru batiuska (parintele - n.red.) Evstafi, imi voi retrage icoana",
a adauga Aleksandr Evseev, facand aluzie la mai multe articole aparute in presa.

Preotul Evstafi, un barbat inalt si slab, cu barba lunga si carunta, nu isi ascunde simpatia fata de Stalin, dar nici surprinderea fata de agitatia provocata de icoana. "Exista doua tipuri de icoane: cele care reprezinta sfinti si cele care reprezinta evenimente din viata sfintilor", explica el. "Nu este o icoana cu Stalin, este o icoana cu preafericita Matrona", spune el.

"In ceea ce il priveste pe Stalin, din punctul meu de vedere este un adevarat parinte al poporului, care a creat un stat puternic si o societate morala. Dupa moartea sa, poporul si-a pierdut parintele si a devenit orfan. As vrea ca Stalin sa se intoarca", spune Evstafi.

Pentru numerosi rusi, Stalin ramane artizanul victoriei impotriva nazistilor si al imperiului sovietic, ce se intindea de la Berlin la Vladivostok.

Aproape jumatate dintre rusi (47%) au o perceptie pozitiva despre Stalin, fata de mai putin de o treime (29%), care au o parere negativa, arata cele mai recente sondaje realizate in acest sens, date publicitatii in februarie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.