Studiul, efectuat pe un esantion de cateva sute de familii, sugereaza ca mame­le sunt mult mai pre­dispuse sa se certe cu nurorile decat cu ginerii lor.

Aproape doua treimi dintre nurorile participante la studiu le-au acuzat pe soacrele lor de 'gelozie nejustificata si de dragoste materna exagera­ta'.

Un procent asemanator a fost inregistrat in randul mame­lor de barbati, care s-au plans ca au fost izolate si excluse din familie de nuro­rile lor.

Terri Apter, coordonator al studiului, psiholog la Newham College, Cambridge, si-a petrecut 20 de ani efectuand cercetari asupra familiilor britanice, iar pentru acest studiu a inter­vievat 49 de cupluri si alte 156 de persoane.

Apter a explicat ca atat soacre­le, cat si nurorile, incercand sa obtina pozitia de femeie domi­nanta in familie, se simt ame­nin­tate unele de celelal­te. Cele mai multe conflicte apar din cauza faptului ca unele le critica pe celelalte sau chiar le submineaza autoritatea.

Sotiile trebuie sa gateasca, sa mentina curate­nia si sa se ocupe de copii, expu­nan­du-se astfel in fata criticilor venite din partea soacrelor, mai in varsta, cu mai multa experienta, care au facut deja toate aceste lucruri in trecut.

Apter a dezvaluit faptul ca 75% din cuplurile partici­pante la acest studiu au rapor­tat ca au anumite probleme in familie din cauza unei soacre sau a unei nurori, dar numai 15% din relatiile dintre soacre si gineri au fost descrise ca fiind 'dificile'.

Cresterea numa­rului glumelor pe seama soa­cre­lor facute de barbati este o conse­cinta a faptului ca barba­tii reac­tioneaza diferit fata de femei, in situatii tensionate.