Circa un milion de litri de bere au fost livrati trupelor germane din Afganistan anul trecut, precum si aproape 70.000 de litri de vin, potrivit unor surse din armata, relateaza NewsIn.

Aceasta informatie a socat Germania. Articolele de presa cu titluri de genul "Beti pentru Tara mama" au sugerat ca alcoolul este singurul mod de a atrage militarii, in conditiile in care este tot mai greu sa fie recrutati.

Cifrele sugereaza ca cei 3.600 de militari germani din Afganistan, care actioneaza in cadrul ISAF, consuma, fiecare, circa 278 litri de bere pe an. Cifrele vor creste cu circa 10% anul acesta, avand in vedere ca si numarul militarilor a crescut.

Criticii misiunii, care nu sunt de acord cu extinderea mandatului spre zonele periculoase din sudul Afganistanului, au declarat ca aceste informatii contrazic afirmatiile Berlinului legate de profesionalismul armatei. Trupele americane nu au voie sa bea alcool cand sunt in misiune, in timp ce britanicii si alte armate pot bea moderat cand nu sunt la datorie. Aceasta discrepanta a dus la afirmatii facute la o conferinta NATO despre Afganistan potrivit carora "unii beau bere in timp ce altii isi risca viata".

Insa Ministerul german al Apararii a reactionat cu calm, spunand ca aceste cantitati arata ca soldatii "sunt in limitele permise" ce prevad consumarea a maxim un litru de bauturi alcoolice pe zi. Thomas Raabe, purtator de cuvant, a declarat ca cifrele sugereaza ca soldatii beau "0,8 litri pe zi" si a spus ca alcoolul vandut in magazinele din bazele germane nu este consumat doar de militari, ci si de politie, diplomati si jurnalistii germani.

Jens Ploetner, purtator de cuvant al Ministerului de Externe, a sugerat ca ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier este partial "vinovat". "Cand viziteaza Afganistanul, se consuma o halba-doua de bere", a declarat el.

Dupa ce Parlamentul a aprobat saptamana aceasta extinderea misiunii cu un an si cresterea numarului de militari cu 900, aceste dezvaluiri subliniaza ingrijorarile legate de seriozitatea fortelor germane. Elke Hoff, membra a comisiei parlamentare pentru aparare, care a cerut Ministerului sa afle exact ce cantitate de bauturi alcoolice s-a consumat, a spus ca a facut acest lucru dupa ce a aflat de la militari germani si afgani ca in bazele germane "se cam bea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.