Exemplul lui Scarlett O’Hara, care isi facea in „Pe aripile vantului“ rochie din draperii, a fost, in ultimii ani, scos de la naftalina si integrat in tendintele modei ecologiste, la capitolul reciclare. A fost nevoie de doar cateva nume cu ecou, cum sunt Cameron Diaz sau Gwyneth Paltrow, care sa fie surprinse cotrobaind prin magazine second-hand pentru ca publicul sa adopte rapid cultul pentru ceea ce inseamna vintage. Reciclarea hainelor vechi este insa un singur pas din ceea ce inseamna azi moda eco: designerii „verzi“ expun la marile festivaluri de moda tesaturi sustenabile, realizate din te miri ce prin tehnologii care sa nu mareasca si mai mult gaurile din stratul de ozon, iar asa-numitii „geeks“ folosesc mai orice, de la componente uzate de calculator, ramasite de media moarte, pana la piese de lego, pentru a-si crea accesorii.

Ba mai mult, n-au intarziat sa apara haine tricotate din fasii decupate din pungi de plastic sau din benzi de casete audio, numai bune de asortat la pantofii sport croiti din cauciucuri refolosite.

Anul acesta, premiul Design Green Project si-a gasit-o ca destinatar pe Katherine Soucie, o tanara canadiana care a lansat de curand o colectie vestimentara realizata din dantele eco, produse printr-o tehnologie nepoluanta, avand la baza nailon si serigrafie. Daca asta suna relativ familiar, alti designeri au venit cu propuneri mult mai aproape de scenariile SF: piele vegetala, realizata din bumbac tratat cu latex natural din padurile amazoniene, tesaturi produse din piele de peste, prin procese la randul lor „environmentally friendly“, sau talpi de pantof din cauciuc natural, recoltat cat se poate de pacifist din padurile tropicale. Designerul american Deborah Lindquist, cel care si-a branduit stilul „EcoNouveau“, adoptat imediat de VIP-ese, de la Gwen Stefani, la Paris Hilton si Demi Moore, foloseste in colectii numai materiale 100% ecologice, cum sunt bumbacul perfect natural si bambusul. Marisa Rey a dat la randul ei lovitura prin accesoriile realizate din ambalaje de dulciuri si junk food, pe care le-a decupat si le-a impletit, rezultatul fiind o colectie foarte cool de genti si curele, botezate „Ecoist“.

Beck Hickey, unul dintre designerii newyorkezi aliniati valului eco, si-a rasfatat clientii cu genti si catarame decupate din skateboarduri vechi, iar tendintele in care ecologia intalneste sustinerea comunitatilor defavorizate accentueaza si mai mult o componenta sociala a modei. Asa se face ca in multe tari occidentale au aparut magazine de unde se pot cumpara genti, portofele si multe alte accesorii produse de grupuri sarace din India, Africa sau America Latina, din cutii goale de bauturi, ziare patinate si PET-uri, conturand astfel o asa-numita moda etica.