Un american rezident in Berlin, infestat cu virusul imunodeficientei umane, suferea in acelasi timp si de leucemie. Cel mai bun tratament pentru aceasta din urma boala este un transplant medular, prin care sunt luate celule din sistemul imunitar al unui donator sanatos pentru a le inlocui pe cele canceroase.

Doi medici de la un spital din capitala Germaniei, Gero Hutter si Thomas Schneider, i-au cautat insa un donator “echipat” cu o mutatie genetica care face organismul rezistent la infectia cu HIV, informeaza Reuters . Mutatia respectiva afecteaza receptorul CCR5, una dintre usitele celulare folosite de virus pentru a patrunde in celule.

Cand au gasit un asemenea donator si au realizat transplantul, au observat ca pacientul a fost vindecat nu numai de leucemie, dar si de SIDA. “Chiar si astazi, la mai mult de 20 de luni de la transplantul de succes, nu poate fi detectata nici o urma a virusului HIV in organismul pacientului. Am realizat toate testele, nu numai de sange, dar si pentru alte rezervoare”, a anuntat clinica berlineza intr-un comunicat.