Epidemiile de gripa sau alte boli transmisibile vor putea fi localizate, mai repede decat in prezent, cu ajutorul motorului de cautare pe internet Google, potrivit cotidianului New York Times

Oficialii de la Google pretind ca au depistat un nou "simptom" al gripei, lucru care ar putea ajuta autoritatile din domeniul sanitar in detectarea epidemiilor cu pana la zece zile mai repede decat metodele actuale.

Google se bazeaza pe faptul ca oamenii, la primele semne ale gripei, acceseaza internetul in cautarea unor remedii. Prin contorizarea cuvintelor ce fac referire la gripa, Google poate estima zonele de raspandire a cazurilor si nivelul epidemiei, folosind noul serviciu Google Flu Trends.

Fata de procedurile actuale de anticipare a epidemiilor, bazate pe raportarile medicilor, Google primeste informatiile direct de la pacienti, procesarea datelor este mai rapida, iar interventia autoritatilor mult mai eficienta. Astfel, epidemiile pot fi detectate cu pana la zece zile mai repede decat prin metodele actuale.

Deocamdata, Google Flu Trends este folosit doar in Statele Unite, dar este posibila extinderea utilizarii lui la nivel mondial, atat pentru gripa, cat si pentru alte boli contagioase.

Unii medici considera ca solutia gasita de Google este o metoda empirica, dar admit ca aceasta poate furniza o serie de date utile.

Google Trends este un serviciu lansat in urma cu doi ani, care foloseste grafice de evidenta a celor mai cautate cuvinte. Acesta este utilizat deja cu succes in analiza tendintelor din domenii ca marketing, economie si divertisment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.