Descoperierea ultimei mumii este una cel putin socanta. Nu pentru ca ar fi foarte diferita de celelalte mumii, ci pentru ca reprezinta un tanar cu fata contorsionata intr-un tipat de durere. Ne intrebam, firesc, cine a fost si cum a murit...
In luna iunie anului 1886, Gaston Maspero, seful Serviciului Egiptean de Antichitati, a dezgropat mumiile a 40 de regi si regine, ascunse in apropierea Vaii Regilor. Printre acestea se afla si un sarcofag nedecorat, care nu avea gravat niciun nume pe el. Supriza arheologilor a fost si mai mare in momentul deschiderii acestuia. Mumia unui om necunoscut fusese conservata cu expresia unui tipat etern.

Cu 5 ani inainte, in 1881 au mai fost descoperite cateva morminte importante in valea Deir el-Bahri, la 300 de mile departare de Cairo, morminte ascunse pe timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Acestea erau mumiile Faraonilor Egipteni - Rameses cel Mare, Seti I si Tuthmosis III. Insa nu acestia erau cireasa de pe tort, ci cadavrul mumificat ce nu a putut fi identificat si care pare ca a murit in chinuri groaznice dupa tipatul imprimat pe fata.

Asa a inceput avalansa de cercetari care aveau ca scop identificarea omului care a murit tipand, denumit „Omul E”, pana la noi descoperiri. Unul dintre fizicienii care s-au ocupat de caz, Daniel Fouquet a argumentat ca acesta ar fi murit otravit deoarece cavitatea sa stomacala era contractata, parand sa sufere mari dureri, scrie Daily Mail. "Ultima convulsie a agoniei inspaimantatoare prin care acesta a trecut, poate fi vazut si acum dupa mii de ani".

Identificarea personajului care fusese inmormantat la un loc cu regii, fara a avea insa parte de fastul obisnuit, a ridicat intrebari care au dus la elaborarea mai multor teorii. Cea mai populara dintre ele avanseaza ideea ca mumia apartine fiului lui Ramses al III-lea, care, impreuna cu mama sa Tiy, a elaborat un plan de asasinare al faraonului, pentru a prelua conducerea tarii. Se pare ca planul celor doi a fost dejucat foarte repede, iar tribunalul i-a condamnat la moarte. Fiind vorba de persoane de vita regala, acestea au fost obligate sa se otravesca, fiind lipsite de fastul obisnuit cuvenit unor descendenti regali. Un lucru a fost insa cert de la inceput: persoana respectiva a murit in chinuri groaznice. Pana in prezent, povestea tradarii a fost doar o teorie, insa noile tehnologii criminalistice par sa confirme aceasta teorie, potrivit Descopera.ro.

Si acum la aproape 130 de ani de cand corpul a fost descoperit, ajutati de instrumente moderne si de tehnici evoluate, cum ar fi scanare, raze X, reconstructie faciala, oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o varianta acceptabila a mortii sale. Forma fetei, faptul ca mumia fusese eviscerata, conform obiceiului egiptean, varsta la care a decedat, toate aceste informatii se potrivesc perfect cu cele referitoare la povestea tradarii fiului lui Ramses al III-lea, mentionata pe unul dintre papirusurile descoperite. In vreme ce unii arheologi sunt de parere ca secretele mumiei care tipa vor ramane nedezlegate, altii afirma ca mumia asteapta in Muzeul Cairo ca cineva sa o identifice si sa ii faca cunoscuta povestea.

Odata cu trecerea timpului, se pare ca secretele "Barbatului care Tipa" sunt predestinate a ramane nerezolvate, si dupa cum adauga Dylan Bickerstaffe, un eminent egiptologist "Cu doar cateva intrebari, s-au gasit raspunsuri la care nimeni nu s-ar fi asteptat" .

"Se pare ca acest barbat a stat in Muzeul din Cairo atata timp asteptand ca cineva sa-l identifice", adaugand ca, potrivit credintei vechilor egipteni, identitatea unei persoane era cheia pentru dobandirea Vietii de Apoi. "Insa acum, credem ca sufletul sau poate merge in sfarsit sa se odineasca, deoarece nu mai este neidentificat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.