Intr-un centru de refugiati din provincia Akwa Ibom, Nigeria, traiesc peste 150 de copii, alungati din casele lor chiar de proprii parinti dupa ce au fost etichetati ca vrajitori si invinuiti de toate nenorocirile care se abatusera asupra familiilor lor.
Mary e o frumoasa copila de cinci ani, alungata de tatal ei intr-una dintre cele mai periculoase zone ale lumii. Crima ei: preotul local a declarat-o vrajitoare, acuzand-o ca si-a folosit puterile malefice pentru a-si omori mama. Pana a fost gasita de un misionar britanic si adusa in centrul pentru refugiati din Akwa Ibom in care locuieste si in prezent, ea a ratacit pe strazi, luptand in fiecare secunda pentru supravietuire. In acel refugiu traiesc alti 150 de copii etichetati ca vrajitori. Inainte de a fi alungati, multi au fost supusi la torturi infioratoare: au fost batuti, taiati cu cutitul, aruncati in foc sau li s-a turnat acid pe ei... Si toate acestea pentru a-i determina sa recunoasca faptul ca sunt copii ai diavolului. Cei ajunsi in acest adapost sunt extrem de norocosi deoarece multi dintre "copiii-vrajitori" au fost ucisi cu brutalitate: hacuiti cu macete, otraviti, inecati sau chiar ingropati de vii, in incercarea comunitatii de a-i exorciza.

Ritualul mortii

Copiii posedati sunt identificati de liderii spirituali ai comunitatii. Dupa spusele acestora, micii "vrajitori" aduc distrugere, boli, chiar si moarte, pot face descantece si contamina si pe altii. Sedintele de exorcizare tinute de preoti costa pana la venitul pe un an al unei familii. In timpul "ceremoniei de mantuire", copiii sunt scuturati violent, tarati prin camera si li se toarna diferite potiuni in ochi. Groaza se citeste pe chipul lor si al parintilor, deoarece stiu ca daca ritualul esueaza, vor fi alungati sau chiar omorati. Multi sunt tinuti in biserici, adesea inlantuiti si lasati fara mancare, pana cand recunosc ca sunt vrajitori.

Singurii care au de castigat de pe urma acestor ceremonii sunt liderii religiosi, majoritatea avand un venit extrem de ridicat, proprietati uriase, masini scumpe si haine de firma.

Misionarul si "Episcopul"

Cu zece ani in urma erau putine cazurile de copii stigmatizati ca vrajitori. Insa in ultimii ani numarul lor a crescut alarmant de mult, ajung la 15.000 numai in Akwa Ibom. Multi considera ca de vina pentru aceasta crestere este Helen Ukpabio, una dintre cele mai bogate si influente profete din Nigeria. Aceasta a facut un film, extrem de difuzat, in care povesteste in amanunt despre copiii-vrajitori si intrunirile lor. Si de asemenea a scris si o carte in care le spune parintilor cum sa ii identifice inca din frageda pruncie: tipetele si plansul in miez de noapte, febra mare si sanatate subreda - simptome foarte des intalnite, de altfel, in randul copiilor din regiunile sarace, cu ingrijire medicala extrem de redusa. Helen Ukpabio sustine insa ca ea face "munca Domnului", si refuza sa accepte ca filmele ei ar putea incuraja abuzurile impotriva minorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.