Timp 16 de ani, orasul Pennsylvania a fost umbrit de groaza, iar colindatul / „ne dati ori nu ne dati” (trick-or-treating) a fost interzis dupa lasarea noptii dupa ce o fetita de 11 ani a fost rapita de pe strada si ucisa .
Dar astazi, dupa 16 ani, orasul va fi decorat din nou de sarbatoare, iar pregatirile au inceput deja, la ferestrele fiecarei familii fiind agatate papusi-vrajitoare, printese si vampiri. Aceasta reluare a sarbatorii a fost facuta gratie unei petitii a populatiei.

Elizabeth Roess, initiatoarea petitiei a adunat semnaturi, a scris un eseu, indicand argumentele sale si a convins Consiliului orasului, cu doua luni inainte de Halloween sa aduca inapoi traditia de a colinda noaptea.

"Am fost un pic speriat de ce s-a intamplat atunci", a declarat Elizabeth despre crima ingrozitoare din 1992, cand Shauna Howe a fost rapita in timp ce se intorcea acasa pe jos acasa de la o petrecere in ajun de Halloween. Dar a adaugat ca este totusi fericita ca au trecut peste si acum se pot relua traditiile.
De cateva saptamani, copii si parintii lor aflati in aceasta lupta, s-au chinuit si au reusit, nu fara putina agitatie sa aduca inapoi aceasta mica bucurie de Halloween.

Departamentul de politie a planuit sa delege cate sapte ofiteri de serviciu vineri noapte, la toate scoalile si gradinitele din Pennsylvania in toate punctele de trecre ale orasului.

Holloween-ul se intoarce..

"Daca totul va merge bine, va fi minunat, aceasta sarbatoare e fantastica, e indragita de foarte multa lume. Am asteptat mult aceste zile. Dar s-au schimbat multe in lume in 16 ani", a spus seful politiei, Robert Wenner, care din intamplare este tatal a unui baietel de cinci ani, si era si de serviciu in patrula politiei atunci cand a avut loc crima misterioasa.

Postul de radio local a emis un anunt indemnandu-i pe parinti sa nu-si lase singuri copiii, sa examineze orice bomboana primita inainte de a o manca si sa-si imbrace copiii in material reflectorizant.

Shauna, a carei familie nu mai locuieste in zona, a fost rapita pe 27 octombrie. Trei zile mai tarziu, i-a fost gasit corpul aruncat de pe un pod pe o cale ferata, la opt mile departare de casa. Deoarece intreg orasul era cutremurat de teama pentru ca ucigasul copilului se afla in libertate, colindatul pentru bomboane a avut loc la lumina zilei pentru prima data, cu patrule de politisti survoland toate strazile. De asemenea locuitorii au inceput sa-si incuie usile si sa-si insoteasca la scola copii.

Incepand din 1992, an de an, oficialitatile au votat ca aceasta traditie sa fie permisa doar dupa-amiaza, lege care a fost adoptata si de alte orase si state din America, fiind ingrijorati de siguranta copiilor si de faptul ca ucigasul ar putea ataca din nou. Crima din Orasul Uleiului a ramas nerezolvata pana cand un martor a aparut acum 4 ani si politia a facut rost de cateva probe ADN. Doi frati au fost arestati si condamnati de crima si molestare sexuala. Iar un al treilea barbat a pleadat vinovat pentru moartea micutei.

In speranta de a muta inapoi Halloween-ul noaptea, Elisabeta impreuna cu mama , bunica si prietenii ei au reusit sa stranga 175 de semnaturi. Fetita in varsta de 10 ani, care a fost initiatoarea acestei propuneri-petitie, a scris de asemenea si o scrisoare de motivare prin care si-a justificat dorinta: decoratiunile de Halloween sunt cele mai apreciate noaptea si cei mai multi oameni nu sunt acasa in timpul zilei, iar colindatul devine inutil pentru ca nu ai de la cine sa primesti bomboane.

Votul consiliului a fost unanim. Elizabeth planuieste sa se imbrace ca mireasa sau printesa barbara si desi regreta ce s-a intampla crede ca este momentul ca oamenii sa treaca peste acel nefericit episod din istoria orasului.

In ultima vreme s-a demonstrat ca America face cu ocazia Halloween-ului pregatiri mai mari decat de Craciun sau Paste. Copii se costumeaza in stil horror, se amuza prin sperieturi si merg (colinda) din casa in casa pentru a primi prajituri. Tinerii, mai curajosi, merg in cimitire in miez de noapte si se distreaza facand spiritism. S-a constatat ca in noaptea Halloween-ului se savarsesc foarte multe crime in Statele Unite. De altfel, in cunoscutul documentar TV Invazia pagana se spunea ca la intrebarea “Cum ati vrea sa serbati Halloween-ul?”, 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o scoala au raspuns zambind : “As vrea sa omor pe cineva…” , sarbatoarea incitand foarte mult la acte oculte si la violenta.

Halloween: o sarbatoare de care nu avem nevoie !

Unii specialisti considera ca aceasta sarbatoare praznuita in fiecare an pe 31 octombrie, este doar inca o sarbatoare imprumutata de la americani, ca si Valentine's Day, o sarbatoare de care nu prea avem nevoie. Multi considera ca sarbatoarea Haloween-ului (All Hallow's Eve) este doar seara (ajunul) de dinaintea Zilei tuturor sfintilor (All Saint's Day), praznicul romano-catolic din 1 noiembrie. Americanii isi amintesc acum de mortii lor, celebreaza victoria lui Hristos asupra mortii si puterilor intunericului, rad de rau si de moarte. Se considera, deci, ca este sarbatoare crestina chiar daca e importata, dupa toate probabilitatile, din paganismul celt (druid).

Halloween-ul in Romania este sarbatorit in jurul mitului lui Dracula, in Transilvania, mai ales in Sighisoara, unde sunt cele mai multe pestreceri tematice pentru adolescenti si adulti, inspirate dupa modelul american, existand credinta ca acest loc este bantuit de vrajitoare si de spirite.

Ca un bonus pentru seara de Halloween va oferim o lista de filme, un eBOOK de Holloween si multe alte secrete despre sarbatoarea "insangerata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.