Un site stravechi descoperit intr-o zona destertica din Orientul Mijlociu ar putea avea legatura, sustin arheologii, cu miticele mine ale regelui Solomon. In timpul domniei sale, biblicul rege a acumulat o bogatie imensa din exploatarea miniera si din comert.

Imensa mina de cupru scoasa la lumina de catre acestia se afla intr-o vale arida din Iordania de astazi si pare sa fi fost amenajata in secolul al X-lea inainte de Hristos, adica exact in perioada in care istoricii plaseaza domnia lui Solomon.

Minele se intind pe o suprafata incredibil de vasta si este foarte posibil ca acestea sa fi reprezentat o sursa substantiala de venit pentru imperiu.

Anuntul dat publicitatii de catre echipa de arheologi a iscat un val nou de controverse in ceea ce priveste gradul de veridicitate istorica al Bibliei.

1000 de femei si 1000 de cantece

Regele Solomon a fascinat de-a lungul timpului istorici, carturari, clerici si chiar vanatori de comori. Unii l-au admirat pentru talentul de a potrivi cuvintele, unii pentru pildele de istetime, in timp ce altii au tot incercat sa dea de urma bogatiilor lui ascunse. Desi singurele referiri cu privire la Solomon sunt consemnate doar de biblie, multi istorici cred in existenta lui, identificandu-l cu imaginea unui conducator nespus de puternic. Fiu al regelui David - din "Povestea lui David si Goliat" - si a reginei Batseba, acesta a fost cel de-al treilea imparat al Israelului, cu o domnie care a durat patru decenii, incununata de prosperitate si stabilitate.

Solomon a avut o viata plina. "Cartea regilor" (cronica-document - are doua parti; ele prezinta istoria conducatorilor iudei de la moartea lui David si domnia lui Solomon, pana la distrugerea in cele din urma a regatelor lui Iuda si a Israelului) a scos la iveala faptul ca regele a avut nici mai mult nici mai putin de 700 de sotii, printre care si fiica unui faraon egiptean, si 300 de concubine. Inzestrat cu darul scrisului, Solomon a fost foarte prolific si in aceasta privinta, lasand in urma peste 1000 de cantece si 3000 de proverbe pe care inca le mai folosim.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.