Rezultatul, constand in extinderea retelei la nivel extraterestru, ar ajuta masiv infrastructura de comunicatii dintre navete spatiale, sateliti si Pamant.

Potrivit Technology Review, laboratorul din cadrul NASA care se ocupa cu Propulsia cu Jet va lucra alaturi de o echipa condusa de Vint Cerf, vicepresedinte si evenghelist principal al Google, la un sistem care, incepand din 2010, va permite extinderea retelei in afara spatiului terestru. Astfel, International Space Station va consta dintr-o retea extinsa, gata de folosit de catre cosmonautii aflati in misiuni, numit de entuziasti, cu mandrie, Internet Interpletar.

Vitezele actuale disponibile transmiterii de informatii in spatiu sunt greu de acceptat: un simplu "ping" intre Pamant si Marte poate sa faca si trei minute si jumatate. Iar daca semnalul pleaca de pe marte, timpul petrecut de semnale se dubleaza. In momentele in care planetele sunt la distanta maxima una de cealalta, intervalul creste pana la 40 de minute. Comunicarea, in asa parametri, este aproape imposibila in momentul de fata.

Orice bit care circula prin spatiu, constituind o categorie de informatie extrem de sensibila, este encriptat de mai multe ori si accesul la orice se face prin metode de autentificare extrem de severe, construite in chiar premisele sistemului.

In acest ritm sa nu ne miram daca, in cativa ani, astronautii prinsi in misiune vor folosi Twitter-ul si YouTube-ul ca sa comunice cu cei de acasa, pentru sesiuni LIVE folosind un banal webcam. Spatiul pare din ce in ce mai aproape si mai prietenos si, pe masura ce creste implicarea Google in jocul de-a cucerit frontiere in spatiul cosmic, posibilitatea ca, in curand, sa putem cauta, la propriu, prin intregul Univers, sa devina realitate. La fel ca si jurnalele personale, care vor putea avea, la upload, trei optiuni simple: private, public, intergalactic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.