Cel putin asa sustin specialistii, care isi propun sa profite din plin de inteligenta artificiala cu care minusculii roboti sunt dotati.

Proiectul, realizat cu bani europeni, se numeste I-Swarm si isi propune, in premiera mondiala in afara povestirilor cu filon de inspiratie Science-Fiction, sa studieze posibilitatile pe care le-ar putea aduce colonizarii planetei Rosii cu ajutorul comunitatilor autarhice de roboti.

Cei 100 de roboti implicati, pana acum, in ambitiosul proiect, stiu sa se organizeze dupa modelul coloniilor de furnici, reusind sa comunice si colaboreze in sarcini cat mai diverse. Iar daca furnicile comunica cu ajutorul chimicalelor pe care le secreta, robotii folosesc mesaje codate in infrarosu, ne amintesc cei de la ICT Results.

Creierele robotilor constau in placi de circuite comparate de cercetatorul-sef cu Origami si folosesc electricitate obtinuta solar. Fiecare dintre ei beneficiaza de un set de baterii nu mai mari decat moneda de 2 euro si se misca cu ajutorul vibratiilor. Pentru a tine minte detalii si a se descurca in spatiu, ei au si cate 8 kilo de memorie pentru rulat programe si 2 kilo de memorie RAM.

Personalitatea colectiva a nanobotilor nu mai mari de cativa milimetri este trasatura lor esentiala. Ei sunt perfect egali intre ei, atat ca nivele de mentinere a puterii cat si ca sarcini pe care le pot face. Ca si colectivitate amintesc perfect de utopia comunista, in care toti sunt egali si se pot ajuta eficient, evident fara remuscari sau vreo urma de etica, in orice situatie. Daca nu credeti, studiati indeaproape clipul urmator:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.