Pentagonul intentioneaza sa dezvolte un avion submersibil cu performante demne de un film cu James Bond, care sa poata zbura in conditii meteo dificile si sa se scufunde pentru a se apropia de comandourile ostile, relateaza NewsIn.
Agentia americana de cercetare avansata pentru proiecte de aparare (DARPA), care a dat viata celor mai revolutionare inventii ale Pentagonului, inclusiv internetului, a anuntat recent ca cerceteaza "tehnologii revolutionare, care sa permita unor unitati mici ale Departamentului american al Apararii sa se infiltreze clandestin de-a lungul zonelor de coasta".

Potrivit criteriilor apelului de oferte lansat, noul aparat va trebui sa poata zbura "cu viteza, avand o raza de actiune asemanatoare unui avion normal, sa aiba capacitatea de cabotaj (navigatie de-a lungul coastei) a unei nave si capacitatea de a se ascunde a unui submarin" .

Aparatul hibrid va trebui sa fie capabil sa parcurga, in decurs de opt ore, cu opt oameni la bord, 1.850 de kilometri in aer, 185 de kilometri pe apa sau 22 de kilometri sub apa sau o combinatie intre cele trei.
Toata dificultatea consta in a concepe un aparat suficient de usor pentru a putea zbura, dar in acelasi timp suficient de greu pentru a putea ramane scufundat. "Avand in vedere aceste criterii atat de diferite, dificultatile de a dezvolta un avion submersibil sunt evidente", potrivit DARPA, care a recunoscut ca "nevoile de concepere ale unui submarin si ale unui avion sunt diametral opuse".

Inventatorii au termen pana la 1 decembrie sa isi prezinte propunerile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.